04.10 Супутники-шпіони.

Росія має намір у найближчі місяці збільшити кількість своїх супутників-розвідників. До таких же кроків прибігають США і Германия. Причина наміченого збільшення числа російських супутників-шпигунів, за словами командуючого космічними військами РФ генерал-полковника Анатолія Пермінова, – “загострення ситуації навколо Афганістану”.

Росія має намір у найближчі місяці збільшити кількість своїх супутників-розвідників. До таких же кроків прибігають США і Германия. Причина наміченого збільшення числа російських супутників-шпигунів, за словами командуючого космічними військами РФ генерал-полковника Анатолія Пермінова, – “загострення ситуації навколо Афганістану”.
За оцінкою генерала, у складі російського орбітального угруповання сьогодні явно недостатньо космічних апаратів, що працюють на розвідку. З 2002 року Росія буде нарощувати можливості орбітального угруповання, але не в кількісному, а в якісному відношенні”, – підкреслив генерал, виступаючи 3 жовтня на засіданні прес-клуба Міноборони Росії. У найближчій перспективі Росія розгорне ще і мобільні станції попередження про ракетний напад. Це дозволить відмовитися від експлуатації дорогих і енергоємних стаціонарних об’єктів, розташованих у Білорусії, Азербайджані і Казахстані. У той же час командуючий російськими космічними військами не конкретизував, що потрібно робити Росії в зв’язку з загостренням ситуації навколо Афганістану – пильніше спостерігати за переміщеннями талібів, чи ж стежити за підготовкою і реалізацією Сполученими Штатами воєнної операції відплати.
На відміну від російських військових, наміри їх американських колег, що також нарощують своє космічне шпигунське угруповання, цілком конкретні. І розвідувальні літаки США, і супутник-розвідник Kh-12 ведуть спостереження за “терористом номер один”. Літаки електронної розвідки РС-135 ведуть безупинне прослуховування афганського ефіру, а супутникові-шпигуну, за інформацією джерел у спецслужбах США, з цією метою навіть змінили орбіту. Високоефективний супутник Kh-12, здатний робити фотографії, на яких можна розрізняти навіть малюнок відбитків шин на землі, намагається візуально визначити місцезнаходження бін Ладена з космосу. Для пошуків Усами бін Ладена застосовуються і безпілотні літаки.
До активізації електронного шпигунства має намір підключитися і Німеччина, що збирається завести власні розвідувальні супутники разом із Францією. Цей германсько-французький союз був створений у червні минулого року під час зустрічі в Майнце канцлера Герхарда Шрьодера і президента Жака Ширака. Система супутникової розвідки, що складає з чотирьох-п’яти супутників, як планується, ввійде в лад через два-три роки. Днями була підписана угода між німецькою компанією OHB-System і Міноборони ФРН на розробку, запуск і експлуатацію розвідувальної супутникової системи. Орбітальне супутникове угруповання SAR-Lupe буде виведене в космос російсько-українською ракетою “Дніпро”. “Дніпро” – це конверсійний варіант найбільшої у світі балістичної ракети РС-20 (чи, по термінології НАТО, SS-18 -“Сатана”). Її стартова маса – 211 тонн, дальність польоту дев’ятитонної боєголовки – більш десяти тисяч кілометрів. Відповідно до договору СНВ-2, до 2007 року ракета “Сатана” повинна бути знята з бойового чергування. В роки військового розквіту СРСР на бойовому чергуванні знаходилося близько 400 ракет. Останнім часом ракети намагаються використовувати для комерційних стартів. У 1999 році “Сатана” вивела на орбіту англійський супутник зв’язку, а в 2000 році на одній ракеті піднялися в космос відразу п’ять апаратів, виготовлених Італією, Саудівською Аравією і Малайзією.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com