Нові ціни на стару освіту

Отримати вищу освіту стає все дорожче. Школярам вручили сертифікати і від їхнього балу залежатиме шанс потрапляння до вишу. Батьки ж готуються до будь-якого розвитку подій. Бо тим, кому не пощастило отримати бюджетне місце, доведеться сплачувати за навчання з власної кишені. А цьогорічні ціни у порівнянні з минулим роком зросли.

Перераховувати дніпропетровські виші немає необхідності. Їх добре знають випускники, які з кипою документів атакують приймальні комісії. Хтось залишає свої документи на кількох факультетах у різних вишах, інші ж тільки в одному місці. Мовляв: я вже визначився і чиєсь місце не хочу займати.

Випускники готуються до нового життя — студентського, де вони полишають шкільні мрії і стикаються з реальністю. Наприклад, тих, хто мріє про якісь переваги чи пільги під час навчання, у вишах спускають на землю.

Ігор Шидловський, відповідальний секретар приймальної комісії НГУ: “Преподаватель, который проводит обучение по разным дисциплинам, ему нейтрально, что это бюджетник, что контрактник. Есть учебный план, есть требования, которые должны выполнять все!»

Очікування Міністерства науки і освіти про зростання інтересу випускників до інженерних спеціальностей поки не виправдовуються. Більшість більшість іде на гуманітарні факультети. У дніпропетровських вишах популярні економіка, юриспруденція, товарознавство, архітектурний дизайн, інформаційні технології тощо. Конкурс чималий, і суми контрактів, що зросли через інфляцію, майже не дивують.

Микола Поляков, ректор ДНУ: “Прикладна фізика”,- минулого року вартість була 3200, а в цьому 3400. “Історія” минулого року була 3500, в цьому 3800. “Маркетинг” 5300 минулого року, а в цьому 5600.”

Ярослав Фролов, відповідальний секретар приймальної комісії НметАУ:

“Популярны технические специальності, металлургия. Стоимость контракта в НМетАУ – одна из самых низких в регионе. Это связано с социальной направленностью нашего вуза. Например, обучение на специальности “металлургия” — 3600 в год. Самое дорогое обучение на направлении подготовки финансы и кредит — 7200 в год. ( По сравнению с прошлым годом цена возросла на 10-11% в связи с инфляцией.”

Ігор Шидловський, відповідальний секретар приймальної комісії НГУ:

“ Не секрет, что одни из самых популярных специальностей экономической направленности, менеджмент, филология, правоведение. Правоведение 8 000 в год, кономика от 6400 до 6800. На втором месте специальность “информационные технологии”, “защита информации” — они стоят от 5 тысяч и выше.”

Підвищилась вартість навчання і в столичних вишах. До речі, науковці не погоджуються із тим, що ціну, яку встановили за навчання раз на рік, не можна змінювати. Та іншої думки у Міністерстві науки і освіти, принаймні офіційно. Міністерство має намір упорядкувати плату за навчання. Як повідомив міністр Іван Вакарчук, таке важливе питання має бути вирішено на рівні Кабміну, оскільки встановлення тієї чи іншої суми за навчання не повинно бути бажанням лише навчального закладу.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com