Зруйновано єдину в Україні фабрику Петриківського розпису “Дружба”.

Як ми вже повідомляли, на днях унікальне обладнання фабрики невідомі порізали на металобрухт. Тим часом, правоохоронці досі не порушили з цього приводу кримінальну справу. Пояснюють – власники фабрики не об’являються. Впевнені, що немає приводів для хвилювання, і в райдержадміністрації. Петриківський розпис вони рекомендують шукати в іншому місці.

Самі руїни та купи пошматованого залізяччя – на єдиній в Україні фабриці петриківського розпису. Така картина днями шокувала жителів Петриківки. Спочатку люди обурювалися та зверталися в міліцію. Тепер побоюються й на камеру щось розказати.

Свідки кажуть — ціла бригада працівників протягом вихідних довбала та пиляла на фабриці усе, що можна. Дим йшов такий, шо в цехах повибивали скло — аби не задихнутися.

На трьох з половиною гектарах землі у великому цеху містилися унікальні верстати-преси. З їхньою допомогою спресовували тирсу. З цього матеріалу виготовляли тарілки, дошки та інші сувеніри. Потім їх розмальовували художники. Верстати, кажуть, були надважкі. Викрали їх, скоріше за все, на металобрухт.

Тут вже встигли заварити і опечатати двері та ворота. Власники фабрики — таємниче акціонерне товариство УкрХудожпром — так і не з’явилися і знищенням свого майна не занепокоїлися. Їхні телефони недійсні. Поки сума збитків невідома — кримінальну справу не порушать. Представники районної влади заспокоюють — розкрадена фабрика вже давно не була центром Петриківського розпису.

За словами районного голови, фабрика припинила свою роботу ще у 2001 році. Крім того, технології, якими там користувалися, застарілі. Справжній же Петриківський розпис, каже Володимир Муха, процвітає. Сувенірну продукцію у Петриківці виробляють близько 200 майстрів-приватних підприємців, та цілий центр народного мистецтва.

Стрімкі темпи розвитку петриківського розпису наочно продемонтрували три художниці, що неквапом розмальовували сувеніри в напівпорожній майстерні.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com