28 серпня відбулася перша божественна літургія у Свято-Успенському кафедральному соборі

Собор називають найстарішим у Дніпропетровську, адже він розпочав своє існування з дерев’яної церкви 215 років тому. Згодом змурували нову будівлю, тож сучасні реконструктори намагатимуться максимально відновити вигляд храму зразка 19-го століття. Храм відкрили для відвідувачів лише в серЕдині серпня, втім, до ладу його приводитимуть ще мінімум три роки.

Спочатку дерев’яна церква, потім собор – зведений з 1839 по 1850-й роки та закритий у тридцяті роки минулого століття. Такою була доля Свято-Успенського храму. Протягом останніх 50-ти років тут розміщувався стаціонар 10-ї міської лікарні і лише торік міська влада передала будівлю у власність Української православної церкви Московського патріархату. Священнослужителі отримали надію на відновлення собору.

В облдержадміністрації не кажуть – скільки коштуватиме відновлення собору. У храмі ж сподіваються ще й на підтримку меценатів.

Богослужіння на свято Успіння Пресвятої Богородиці відбулося на нижньому поверсі будівлі. Тут раніше знаходився престол на честь Святого Миколая. Храм відвідало чимало вірян.

Вигляд собору ще далекий від завершення. Та, як каже настоятель Тимофій, при храмі вже діє реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних. Крім того, у міськраді розглядають заяву про повернення Свято-Успенському кафедральному собору історичної адреси.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com