Кому вигідний замах на мера Харкова?

Опівдні 28 квітня була скоєно замах на мера Харкова Геннадія Кернеса. ЧП трапилося під час спортивної пробіжки чиновника , політика і бізнесмена по Білгородському шосе Харкова. Стріляли , за попередніми даними , зі снайперської гвинтівки. Куля пройшла навиліт , пошкодивши органи черевної порожнини і легке . Медики оцінили стан пораненого як  важкий . У коментарях ЛІГАБізнесІнформ експерти , знайомі як особисто з Кернесом і з особливостями політичної ситуації в Харкові поділилися своїми версіями щодо причин події . Репутація у Кернеса в Харкові та Києві неоднозначна . Незважаючи на високий електоральний рейтинг , мера багато хто не люблять , деякі ненавидять – у тому числі серед політиків і бізнесменів. Проте хто і чому міг зважитися на замах на вбивство?

Помста підгодованих бойовиків

Під час київського Майдану Кернесу приписували опіку над сумнозвісним бійцівським клубом ” Оплот” , очолюваним екс- міліціонером Євгеном Жиліним , який неодноразово закликав розігнати Майдан і обіцяв різати на частини активістів протестного руху. Харків вважався чи не основним ” гніздом ” тітушек , яким протегували тепер уже екс -губернатор Михайло Добкін і мер Кернес – палкі прихильники Віктора Януковича.

Після повалення Януковича харківський мер почав дрейфувати в бік ганебного , на думку непримиренних ” оплотовцев ” , діалогу з новою владою України . Саме зрада підгодованих спортсменів- бойовиків , лідер яких – Жилін – втік до Росії , могло послужити причиною пострілу на Білгородському шосе. Цю версію в коментарі ЛІГАБізнесІнформ озвучила народний депутат України , харків’янка Інна Богословська. ” Кернес посмів відмовитися від підтримки проросійської організації ” Оплот ” , керівники якої , цілком можливо , розраховували стати новою” народною владою ” в Харкові , за образом і подобою бойовиків Слов’янська. Після відсторонення від них Кернеса , після того як харківський мер почав переговори щодо співпраці , зокрема , з орієнтованою на єдність України дніпропетровської владою , “Оплот ” суттєво ослаб ” , – сказала Богословська.

У МВС припускають , що в цій історії цілком можливий сепаратистський слід. “Ми бачимо , що все це проводиться за заздалегідь спланованим сценарієм. Ми знаємо , які події відбуваються в Донецькій області – Артемівськ , Макіївка , Слов’янськ . Я вважаю , що ці сили продовжують свої дії , свої акції для того , щоб дестабілізувати обстановку в Харкові ” , – заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Екс -мер Одеси Едуард Гурвіц констатує , що в Україну повертаються лихі 1990 -ті, і політична дестабілізація та підтримка окремих злочинних угруповань з ближнього зарубіжжя тому сприяє . “Я вам не скажу , хто робив замах на Кернеса , бо не знаю цього . Єдине , про що я можу впевнено говорити , це про те , що в Україну повертаються бандитські часи, які ми вже пережили в 90 -х. Я особисто пережив тоді не одне замах ” , – сказав народний депутат ЛІГАБізнесІнформ .

рука Кремля

Кремль сьогодні , як ніхто інший , зацікавлений у дестабілізації ситуації в Україні , розхитуванні центральної влади та залякуванні людей в регіонах , де хоча б теоретично можливо підняти хвилю сепаратизму і проросійського екстремізму. Кернес , найвпливовіша в Харкові фігура , відмовився відкрито стати сепаратистом , за що міг поплатитися. Цієї версії дотримуються політичні експерти Володимир Фесенко та Тарас Березовець.

“Думаю , є сенс розглядати версії , що виходять за рамки повернення в 1990 -е. Не виключаю , що замах на Кернеса – це один з елементів стратегії Кремля з дестабілізації політичної ситуації в Україні . Сьогоднішній інцидент б’є по стабільності в заспокоять було Харківському регіоні. Але в цілому ця “програма” розрахована на більш широкі рамки , в цілому на Україну ” , – поділився міркуваннями політолог Фесенко.

Він також вважає неспроможною версію про те , що постріл в Кернеса може бути частиною якоїсь гри напередодні президентських виборів. “Не думаю , що тут варто вбачати цинічний внутрішньополітичний контекст. Зокрема , замах на Кернеса ніяк не позначиться на рейтингу його давнього соратника Добкіна напередодні виборів президента , ні на якому іншому кандидатові. Це точно не удар по Добкіну ” , – вважає Фесенко .

Побачив руку Кремля в замаху на Кернеса і Юрій Луценко. “Це сигнал , що Кремль змінює тактику. Раніше лояльні до Росії населення , бізнес , місцеві еліти після злочинів диверсантів у Слов’янську і зачистки в Криму вибирають стабільність в Україні . Постріл в Кернеса є першим серед запланованих терактів проти непокірних Москві лідерів громадської думки” , – висловив політик свою версію в Facebook.

Бізнес -розбирання

Кернес багатьом набрид своїм своєрідним способом управління величезним містом , в якому перетинаються інтереси безлічі в тій чи іншій мірі впливових персон. За кілька років його мерства в Харкові накопичилася достатня кількість скривджених бізнесменів , у яких навіть після втрати низки активів після спілкування з владою залишилося небагато грошей на кулю калібру 7,62 . Приблизно так міркує згадана вище Інна Богословська , наводячи як ще однією версією помста по лінії бізнесу.

” Що ще можна сказати про постріл в Кернеса ? Впевнена , що цього могли хотіти багато скривджених Кернесом за останні кілька років бізнесмени Харкова і області. Політика Кернеса по відношенню до” не його ” ​​приватним підприємцям була політикою приниження та утисків . Багатьох у Харкові в останні роки активно змушували поділитися , а у когось і зовсім забрали бізнес. Хтось цілком міг скористатися моментом , щоб помститися ” , – припускає нардеп.

Отже , на сьогодні основних версій три . Перша – помста бойовиків – оплотовцев , яка на руку Росії , навіть якщо і відбулася без прямої вказівки з Кремля. Друга – зовнішня дестабілізація ситуації на Харківщині , в цілях розширити географію бунтівних , сепаратистськи налаштованих регіонів. Третя – бізнес- розбірки, які в будь-якому випадку розхитують обстановку в Харкові і Україні , що теж грає на руку Кремлю .

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com