В Україні сьогодні набуває чинності закон про окуповані території України

В Україні  14 травня 2014 р., офіційно опублікований закон № 1207 -VII “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України ” . Закон опублікований в газеті “Урядовий кур’єр”. Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування. Відповідно до закону , тимчасово окупована територія є невід’ємною частиною території України , на яку поширюється дія Конституції та законів України . “Громадянам України гарантується дотримання в повному обсязі їх прав і свобод , передбачених Конституцією України , у тому числі соціальних , трудових , виборчих прав і права на освіту , після залишення ними тимчасово окупованій території” , – йдеться в документі.

Так , закон визначає , що тимчасово окупованою територією України є:

– Територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя;

– Внутрішні води і територіальне море України , його дно і надра , на яких Україна здійснює суверенітет , континентальний шельф і виняткова економічна зона , де Україна відповідно до свого законодавства користується фіскальними , санітарними , імміграційними та митними правами , а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі – суверенними правами і юрисдикцією ;

– Підводний простір в межах територіального моря ;

– Повітряний простір , розташоване над зазначеною територією .

Під час проведення виборів Президента України , народних депутатів України , всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організує і не проводиться .

“Громадянам України , які проживають на окупованій території , створюються умови для вільного волевиявлення під час виборів Президента України , народних депутатів України та всеукраїнського референдуму на іншій території України ” , – йдеться в законі.

Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не зізнається.

Державні органи та органи місцевого самоврядування , утворені відповідно до Конституції та законів України , їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі , та в межах повноважень , передбачених Конституцією та законами України . Діяльність будь-яких органів та їх посадових осіб на тимчасово окупованій території вважається незаконною , якщо ці органи створені або призначені в спосіб, не передбачений законодавством України .

Також в документі зазначається , що на тимчасово окупованій території право власності охороняється відповідно до законодавства України .

Крім того , закон передбачає , що у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та м. Севастополя , правосуддя щодо справ цих територій буде здійснюватися відповідними судами м. Києва .

Разом з тим , під час обговорення у сесійній залі депутати виключили з фінальної редакції законопроекту норму про спеціальний режим в’їзду на окуповану територію , порушення якого пропонувалося карати штрафами.

Отже , згідно з прийнятим законом , громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в’їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред’явлення документа, що підтверджує громадянство України . В’їзд і виїзд іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території допускається тільки за спеціальним дозволом через встановлені пункти в’їзду -виїзду для таких осіб. Порядок в’їзду іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом міністрів України .

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com