Банки несуть відповідальність за валютні маніпуляції

Прийнятий парламентом закон дає визначення маніпуляціям на валютному ринку і деталізує питання капіталізації проблемних банків. Народні депутати прийняли в другому читанні і в цілому законопроект N4938 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи».

Цей документ доповнює закон про Національний банк України статтею 62, яка дає визначення маніпулюванню на грошово-кредитному ринку. До маніпулюванню пропонується віднести: здійснення операцій з торгівлі іноземною валютою, що викликають різке коливання курсу, яких не відбулося б без таких операцій; поширення заведломо неправдивої інформації, що викликала різке коливання курсу або зростання / падіння продажів валют на міжбанку; неодноразове невиконання зобов’язань по угодах купівлі-продажу іноземної валюти, здійснення на міжбанку операцій, які не мають економічного сенсу.

Документ вводить відповідальність за маніпулювання курсом. Закон також підвищує мінімальний статутний капітал банків з 120 млн грн до 500 млн грн. Він розширює відповідальність власників банків і надає НБУ право встановлювати особливості банківського регулювання у разі стрімкого погіршення ситуації на фінансовому ринку.

Крім того, закон удосконалить механізм отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та передбачає зміну процедур, здійснюваних при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси. Він спрощує процедури, пов’язані з терміновою капіталізацією банків і продажем проблемних банків інвесторам.

Також розширюється перелік критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних або неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок при досягненні обсягу негативно класифікованих активів банку 35% загальної суми активів.

НБУ оприлюднить результати перевірки 15 найбільших банків України до 31 липня цього року. Діагностичне обстеження проводиться міжнародно визнаними аудиторськими компаніями відповідно до встановлених Національним банком України вимог, узгоджених з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com