Вартість соняшникової олії б’є усі рекорди

Захмарні ціни на здавалося б звичайний продукт. Соняшникова олія з початку року б’є усі рекорди. Середня ціна за пляшку в Україні близько пів сотні гривень. Хоча, рік тому вона коштувала вдвічі менше! Фермери грішать на неврожай, а економісти вбачають у цьому певну традицію українського ринку. У ситуації розбирався наш Єгор Ромахло.
Відмовитись повністю від олії дуже важко. Адже кулінарія без неї майже неможлива. Ось і ми не втрималися та придбали пляшку.
З чого починається олія? -Звісно, з поля. Це, наприклад, розташоване неподалік селища Перемога. Ще рік тому тут усе було засіяно соняшником. Зараз 200 гектарів зеленіють озимою пшеницею.
Пан Олександр — фермер з майже 30-річним досвідом. Окрім соняшника вирощує кукурудзу, ячмінь та пшеницю. Чоловік розповідає, минулого року врожай добряче постраждав через посуху.
Подібна ситуація, каже фермер, і в Україні, і у світі. Саме тому, ціни на насіння підскочили вдвічі, як наслідок — і на олію. Україна, один з найбільших експортерів цього продукту, не могла втримати вартість на комфортному для населення рівні. Особливо важко любителям приготувати щось смачненьке.
Олексій — наш сьогоднішній шеф-кухар. Чоловік обожнює готувати для своєї сім’ї та друзів. Однак різкий стрибок цін на олію вніс свої корективи до рецептів.
Чоловік полюбляє використовувати для приготування різні олії — рапсову, оливкову, кукурудзяну та звісно ж соняшникову. Адже який весняний салат без смачної заправки.
Економісти ж бачать у цій історії повтор ситуації з нещодавнім здорожченням сала. Фахівці впевненні, стабілізувати ціну зможе імпорт олії з-за кордону.
Фермери, своєю чергою, роблять обережні прогнози стосовно майбутнього врожаю. Погода цієї весни радує. Тож можна очікувати на кращий збір соняшника. Й саме тоді ціни на олію мають нарешті знизитись.