Дніпропетровщина відзначила річницю закінчення війни в Афганістані

Сімнадцяту річницю виведення радянських військ з Афганістану відзначили у Дніпропетровську. Біля пам’ятника загиблим воїнам-інтернаціоналістам покладали квіти, відбувся мітинг. Вшанувати пам’ять військовослужбовців прийшли ветерани тієї війни,представники міської влади та різних громадських та політичних організацій. Для учасників бойових дій чергова річниця завершення війни в Афганістані – це ще й можливість зустрітись з товаришами по службі, матерями загиблих та вдовами. Афганська війна тривала більше дев”яти років. Для Радянського Союзу вона завершилась чималими втратами. Тринадцять тисяч солдат не повернулись на батьківщину, поклавши своє життя, виконуючи інтернаціональний обов”язок. Серед них було й біля сімдесяти мешканців Дніпропетровська. Кожного року п”ятнадцятого лютого біля пам”ятника афганцям збираються ті, кому пощастило повернутись з війни живим, а також люди, які не залишаються байдужими до мужності ветеранів Афгану. Сергій Шохін потрапив на війну майже з самого її початку. Пройшло вже немало років, та він пам”ятає майже кожну хвилину. Каже, що навіть не задумувався над тим, йти чи не йти на війну, усвідомлення обов”язку було тоді понад усе. Подробиці війни афганці згадують неохоче. Для більшості з них життя після війни теж стало нелегким випробуванням. Учасники війни об”єднуються у різні громадські організації, у яких знаходять підтримку не тільки самі, а ще й усіляко намагаються допомогти вдовам та матерям загиблих. У минулому солдати – герої, вони сьогодні відносяться до категорії соціально незахищених верств населення. І на покращення свого стану можуть тільки сподіватись.

Губернатор Дніпропетровщини Надія Дєєва зустрілась з воїнами-інтернаціоналістами і пообіцяла їм усіляку підтримку. Найгостріше питання, що хвилює колишніх воїнів, – житлове. Так, в Україні практично перестав працювати закон про відрахування півтора відсотка з податку на прибуток на будівництво житла для воїнів-інтернаціоналістів. Гроші виділяються через державну субвенцію, і з кожним роком усе менше. Якщо в дві тисячі четвертому році в області куплено двісті п’ятдесят квартир, то в дві тисячі п’ятому – трохи більш ста. У нинішньому році на придбання квартир для воїнів-інтернаціоналістів заплановано всього чотири мільйони гривень. Отже, з огляду на ріст цін на нерухомість кількість квартир значно скоротиться. Надія Дєєва пообіцяла підняти ці питання перед міністром фінансів. Зокрема, обласний бюджет тепер буде брати посильну участь у долі ветеранів.

А у Дніпропетровському обласному управлінні МВС сьогодні вшанували воїнів-інтернаціоналістів, що працювали або працюють зараз у міліції. Начальник облУВС Олександр Бобильов наголосив, що ця подія стосується не лише тих, хто проходив службу в Афганістані. П”ятнадцятого лютого відзначають День пам”яти учасників бойових дій на території інших держав. Пам”ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. На Дніпропетровщині в органах внутрішніх справ працюють сто сорок вісім колишніх воїнів-інтернаціоналістів. Сьогодні багато з них отримали нагороди.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com