Міськводоканал знову хоче підняти тарифи на воду і підраховує збитки. А люди рахують, скільки ж кубометрів води витікає з дірявих труб.

Міськводоканал не припиняє тарифної гонки – ініціює чергове підняття цін на послуги водопостачання. Головний аргумент – нестача коштів для оплати витрат. Першими під удар підпадають бюджетні організації та підприємства. Проект зростання тарифів для них керівництво водоканалу має направити до виконкому найближчим часом.

Останнє підвищення цін Дніпроводоканал пристосував до першого вересня. У новий тариф заклали витрати водоканалу на електроенергію, покупну воду та реагенти, які також подорожчали. На розвиток же підприємства додали шістнадцятипроцентну інвестиційну надбавку.

Через чотири місяці з”ясувалось: тарифи необгрунтовані, борги зростають, інвестиційна складова тарифу, розмір якої за цей час більш ніж три с половиною мільйони гривень, нібито розійшлась на поточні платежі. Проте комунальники продовжують стояти на своєму – тарифи потрібно піднімати.

У той же час від платників водопостачальники отримали не такі вже й малі проплати. За четвертий квартал минулого року населення розрахувалось на дев”яносто один відсоток. Позитивною була й динаміка розрахунків: суми, що сплачували споживачі останні місяці, збільшувались. Та розвитку підприємства так і не відбулось. Лічильники не встановлені, хлоратори на станціях не реконструйовані, чимало труб потребують ремонту, ще більше – заміни. Скільки не вимагали депутати відзвітувати, чому так розподілили кошти інвестиційної складової, відповіді в керівника водного господарства Дніпропетровська не знайшлось.

За даними Дніпропетровського міськводоканалу, втрати питної води складають біля сорока відсотків. Тридцять відсотків закладені в тариф, отже, оплачуються споживачем. Можливо, цим викликана байдужість міськводоканалу до витоків. Так, у районі гаражного кооперативу “Енергетик”, що по вулиці Осінній, чиста питна вода тече з неякісного врізу в магістральну трубу вже більше п’яти років. І нікому до цього немає діла.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com