Метро у комунальну власність

Схоже, сьогоднішнє здорожчання проїзду у міському елетротранспорті не останнє. Міський голова не виключає: з часом загальна дорожнеча життя позначиться і на послугах дніпропетровського метро. Втім ця неприємна перспектива на разі більше залежить навіть не від українського ціноутворення, а від ініціативності верхівки міста. Міська рада (охоче) налаштована забрати метрополітен з-під державного піклування у комунальне. Відповідне сесійне рішення очікує реакції з вищих ешелонів влади.

Головний аргумент місцевих чиновників до столичних – метро не об’єкт підготовки до Євро-дві тисячі дванадцятого року. Гілки, що перевозитиме вболівальників до стадіону, – немає в жодному з проектів. А в той час під програму Євро у мера вже певні плани на реконструкцію центральної частини Дніпропетровська. І втілити мрію в життя злощасний довгобуд заважає, як ніщо інше. Поправки до бюджету баряться, проводити дорожні роботи взимку ніхто не буде. Тисне Куліченко й на трату дорогоцінного часу. Пропозиція виглядає конструктивно з обох боків: держбюджет позбавиться головного болю із пошуком багатомільйонної дотації, а втратить усього-навсього щорічні вилучення з дніпропетровської скарбниці.

Коли віжки опиняться в одних руках, міська влада збирається здійснити другий план – обговорити з мешканцями доцільність будівництва станцій у центральнй частині міста. Особисто у мера громадянська позиція з цього приводу давно визріла. Аж дві станції у центрі – місту забагато.

Утім, на трамваї також очікує скорочення. Так само забагато, на думку мера, Дніпропетровську аж три дублюючі маршрути – п’ятий, сьомий та перший. Та ні на яке здешевлення проїзду при ліквідації зайвих, мешканцям, схоже, нічого й сподіватись. Швидше все станеться навпаки.

Про компенсацію збитків електротранспортникам з міського бюджету (практика Києва та Харкова, де проїзд у трамваях та тролейбусах – сорок-п’ятдесят копійок) місцевий градоначальник і чути не хоче. Мовляв, тим самим заробляємо борги на інших галузях фінансування. Але місто не таке й бідне. За результатами першого півріччя, Дніпропетровськ уже заробив більше за очікуване щонайменше на п’ятдесят п’ять мільйонів гривень. Назвати точну цифру мер поки завагався. Мовляв, усі деталі, – особливо щодо призначення цих коштів, – має спершу обговорити із депутатами.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com