Придніпров’я – казковий край

Придніпров’я – казковий край. На виставці, присвяченій стошістдесятиріччю поета, фольклориста і етнографа Івана Манжури в музеї “Літературне Придніпров’я”, розповідали про книгу, яка може стати справжнім скарбом. До неї увійшли казкИ Придніпров’я, що свого часу зібрали п’ять видатних фольклористів дев’ятнадцятого сторіччя, включаючи Івана МанжУру. Книга з 2004-го року чекає виходу у світ.

ВіршІ Івана Манжури недарма порівнюють із творами Єсеніна. Він також оспівував свій край, не чекаючи жодних нагород за любов. До того ж Манжура був невтомним мандрівником. Він обходИв Придніпров’я від села до села, записуючи все, що чув цікавого від людей. Багато пісень, легенд, казОк. Манжура прожив всього сорок один рік. Двадцять з них – у Катеринославі. Первоцвіт – так тепер його називають співробітники музею “Літературне Придніпров’я”. Іван Манжура став автором першої поетичної збірки, яка вийшла у наших краях, та першої українськой дитячої книжки під назвою “Метелик”. Через сторіччя, продовжуючи його справу, “Літературний музей” підготував збірку казок, які, окрім Манжури, збирали ще чотири видатних фольклористи. Музейники відредагували матеріал і запросили для створення ілюстрацій улюбленого художника.

Картинки до казОк справді вийшли легкими, яскравими. За кожною – весела чи сумна придніпровська чарівнА історія. Але почитати книжку поки неможливо. У видавництві “Дніпрокнига”, яке має правА на збірку, вже кілька років зберігається лише її електронний варіант. Там підтверджують: це перше повне зібрання казОк нашого краю.

У видавництва зараз вистачає замовлень, але це в більшості – великі подарункОві фотоальбоми й перевидАння скарбів Петриківки.Такі книги представники влади міста й області із задоволенням вручають на урочистих зібраннях гостям регіону. Народним казкам, каже Ольга Ремова, треба приділяти не меншу увагу. Адже тим, що колись збирали вчені-фольклористи Придніпров’я, можна пишатися так само, як у Греції та Індії пишаються своїми міфами і легендами.

Проте в музеї зберігають віру у казкИ. Можливо, як у казці, раптом з’явиться небайдужий до народної спадщини меценат.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com