Заборонити смартфони у школах?

А також всі інші пристрої, які мають вихід в інтернет. З такою пропозицією виступив один з народних депутатів. І вже навіть зареєстрував відповідний законопроєкт. Автор документу переконаний: гаджети відволікають дітей від навчального процесу. Наша Валерія Бовша вирішила з’ясувати  чи насправді смартфони заважають вчитися? І як освітяни ставляться до такої ініціативи. Дивимось!

Великого галасу нароби в законопроєкт 2792, який був поданий наприкінці січня. Його автор пропонує заборонити використання мобільних телефонів та інших пристроїв, що мають підключення до інтернету, в закладах освіти.

Необхідність таких нововведень народний обранець обґрунтовує в пояснювальній записці. Серед головних аргументів  досвід інших країн.

“Деякі країни давно запровадили заборону на мобільні телефони у школах. Зокрема така заборона діє у Франції, Греції, Таджикистані та деяких штатах Америки. Зазвичай учні приносять телефон до школи, але не користуються ним.”

Ми вирішили з’ясувати: чи насправді гаджети заважають навчальному процесу? І чи потрібен цілий новий закон, щоб контролювати використання смартфонів школярами?

У п’ятому класі дев’яносто шостої школи Дніпра за кілька хвилин розпочнеться урок математики. Діти заходять до кабінету, складають гаджети в спеціальні комірки і сідають за парти.

Рішення придбати такі органайзери прийняли на батьківських зборах. Та обмеження діють виключно на уроках  на перервах школярі можуть користуватися смартфонами досхочу.

Діти дуже швидко звикли до нових правил. Підійшли до цього питання по-дорослому!

А ось у класі пані Олени питання смартфонів вирішується таким дерев’яним органайзером. Вона встановила трохи інші правила  телефони школярі складають перед першим уроком, а забирають після останнього.

Проте, каже, смартфони можуть приносити користь навіть на уроках! Жінка викладає англійську і під час вивчення мови телефони стають у нагоді.

Та смартфони стають добрими помічниками не тільки у вивченні мов. Гаджети потрібні і в точних науках.

І справді, особливо активно телефони у навчанні використовують старшокласники. Їх ніяк не обмежують, та підлітки самі розуміють коли краще сховати телефон.

Батьки ж школярів до цього питання ставляться по-різному. Хтось вважає, що телефон постійно має бути у дитини в руках  задля контролю. Хтось взагалі відправляє дитину на заняття без смартфона.

Наразі контроль за використанням смартфонів покладений на керівників навчальних закладів. Освітяни кажуть: питання на часі, та досвід доводить, що його реально вирішити в межах школи.

Експерти ж кажуть: для розв’язання питання смартфонів у школах не потрібен цілий закон! А ініціативу депутата вважають недопрацьованою.

І додають, аби регулювати використання гаджетів школярами, достатньо рішення місцевої влади. Або взагалі  внутрішнього розпорядження в освітньому закладі.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com