Сусідство із токсичним підприємством – за примусом

Мешканці Новоолександрівської громади протестують проти будівництва заводу з перероблення курячого посліду. Люди впевнені, відходи будуть зливати у найближчу річку  Мокру Суру. А вже звідти небезпечні речовини потраплятимуть у Дніпро і просто труїтимуть воду. Наш Єгор Ромахло вирушив на місце та вже знає  чи очікувати людям екологічного лиха.

З плакатами та гаслами мешканці Новоолександрівської громади вийшли боронити власну землю від екологічної загрози. Люди впевнені, очисне підприємство, яке будують з 2017 року у селі Кам’янка, буде використовувати у своєму виробництві токсичну речовину  курячий послід.

Ще три роки тому забудовник твердив  потужності їхнього підприємства підуть на переробку мулу із сусідньої станції аерації. Вона фільтрує стічні води чи не з всього Дніпра! Однак на останній зустрічі з представником компанії місцевих шокували новиною.

Та от на самій станції аерації, що підпорядковується Дніпровському водоканалу запевняють, ніяких стосунків та домовленостей з сусіднім забудовником вони не мають.

Мешканці усіх сусідніх сіл одразу звернулись до поліції. І правоохоронці навіть порушили кримінальне провадження.

Однак, процесу будівництва це не зупиняє. І посеред воля вже “виросло” декілька бетонних цистерн.

Відстань від майбутнього підприємства з переробки курячого посліду до найближчого житлового будинку  не більше ста метрів. Навіть зараз, через сусідство зі станцією аерації, запах тут просто нестерпний. Страшно уявити, що тут буде після запуску виробництва.

Та найстрашнішим фактором тут є зовсім не запах, а спосіб утилізації відходів. Надтоксична речовина утворюється саме під час переробки мулу та курячого посліду. І виливатимуть її, зі слів мешканців, у сусідні відстійники того ж Водоканалу.

Вже через мулові поля токсини зможуть вільно потрапити до найближчої річки  Мокрої Сури. Яка у свою чергу є притокою Дніпра. Ми вирушили безпосередньо до головного офісу компанії, аби поставити одне-єдине питання  курячому посліду бути чи ні?

У Дніпровській районній адміністрації про ситуацію з нахабним забудовником вже у курсі. Чиновники запевняють  компанії дійсно видавали дозвіл на створення переробного підприємства. Та от переробляти вони мають лише мул.

У райадміністрації запевнили, якщо на під’їздах до виробництва з’явиться хоч одна вантажівка з курячим послідом – “контору” негайно прикриють. Тому мешканцям громади перейматись не варто.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com