Сигарети лише з 21-го року

Сигарети лише з 21-го року. У Верховній раді зареєстрували новий законопроєкт. Окрім підвищення мінімального віку для продажу тютюнових виробів, пропонується повністю прибрати цигарки з вітрин та прилавків магазинів. Зробити усі пачки однаковими та унеможливити обіг ароматизованих сигарет. Й обмежити місця, де можна курити. Таке законодавство вже запровадили Австралія, Нова Зеландія, Канада, Румунія та Фінляндія. На черзі – Україна.

Немає 21 року, до прилавка із сигаретами можеш навіть не підходити. Тобі їх не продадуть. Таке прописано у новому законопроєкті. Марку – 19-ть. Курить вже кілька років. Коли б така ініціатива раніше, каже, може й навіть не почав би. Тож обома руками за такі зміни. Впевнений, вони допоможуть вберегти підлітків від згубної звички.

Під забороною до 21 року будуть не лише звичайні цигарки. А й електронні сигарети та сигарети з ароматизаторами та смаковими добавками.

Усі пачки сигарет мають виглядати однаково. Це одна із новацій законопроєкту. Жодного брендування та яскравих написів. Упаковки пропонують зробити стандартного непривабливого темно-оливкового кольору. А ще збільшити розмір зображення медичних застережень до 65%.

Що ж до дорослих курців, немає впевненості, що страхітливі обгортки вплинуть на їхню шкідливу звичку. Денис  курець зі стажем. Ми показуємо йому макет нових упакувань сигарет. Чоловік зізнається, інформація ніяк його не зачіпає.

Обмеження до продажу сигарет до 21 року чи повна заборона реклами жодним чином на виробників не вплине, каже економічний експерт. А ось до однакових упаковок можуть виникнути питання. Адже дизайн та торгова марка  то об’єкт інтелектуальної власності.

Під заборону, у разі прийняття законопроєкту, потрапить реклама тютюнових виробів у пунктах продажу. Жодних вивісок чи власне упаковок сигарет на вітринах магазинів, їх мають прибрати з поля зору.

Медики обома руками за новий законопроєкт. Адже за статистикою 95 % дорослих курців взяли до рук сигарету до 21 року.

Зараз законопроєкт 2813 знаходиться на розгляді у профільному комітеті. У разі погодження, його винесуть до сесійної зали.

Коли саме законопроєкт потрапить на розгляд депутатів, автори поки не знають. Та сподіваються, це буде якнайшвидше. Тоді кінцева мета  жодної дитини-курця через 15 -20 років стане реальністю.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com