Академік, фундатор Історичного музею та громадський діяч

Дмитро Яворницький – один з найвидатніших мешканців Катеринославу. Чотири роки тому вже у Дніпрі його іменем назвали центральний проспект. А у меморіальному будинку підготували віртуальну екскурсію “шляхами Яворницького”. Подробиці – далі.

Більшість топонімів Дніпра перейменували ще у 2015 році. Тоді як кільком локаціям, включно з Центральним проспектом, довго не могли обрати нові назви.

Саме навколо цих двох постатей здебільшого й точилися суперечки. Та врешті від 19 лютого 2016 року проспект став називатися іменем академіка Дмитра Івановича Яворницького.

Центральний проспект – один з найстаріших у Дніпрі. Його дорогами ходило чимало видатних людей. Й багато що тут дійсно пов’язано з Яворницьким. Від будинку, де він жив, до Історичного музею й далі – вниз. Це був повсякденний маршрут вченого.

Ще одне знакове для Яворницького місце – будинок Хрінникова. За часів Дмитра Івановича тут були спочатку торговельні ряди, а у 1910 році власник вирішив замінити їх на дохідний будинок.

Минулого року, до триріччя перейменування проспекту, була організована піша екскурсія стежками Яворницького. Однак тепер її вирішили зробити віртуальною. Презентують її 22 лютого о 14 годині у будинку-музею академіка. Вартість – 50 грн для дорослих, 10 – для студентів та школярів.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com