Подорожі Всесвітом просто із Дніпра

Потримати в руках Сатурн, подорожувати Місяцем. Зовсім скоро свої двері відчиняє Дніпровський Планетарій. Реконструкція будинку триває з 2018 року і вже добігає кінця. У технічному оснащенні крапку поставлять іноземні партнери. Але надважливою частиною успіху є команда планетарію. Що вона готує й чим збирається дивувати зацікавлених космосом людей, дізнавалася Ірина Каблоцька.

Дніпровський планетарій має оновлений вигляд

Особливо цікавить купол. Кажуть, що під ним незабаром встановлять сучасну апаратуру. І розпочнуться справжні космічні програми. Зараз триває підготовка.

Зсередини цей купол осяяний, як чистий папір, що готують до малюнку.

Астроном і лекторка Людмила Марченко працює у планетарії сорок п’ять років. Каже, щоб представити авторську програму “Палітра Всесвіту” завжди доводилося щось придумувати, аби виправдати недосконале обладнання. Тепер, ймовірно, стане легше.

Поки нове обладнання не змонтоване, все одно хочеться спробувати зробити проєкції на цю сферу.

Коли відвідувачі посядуть у м’які, зручні крісла, ось тоді розпочнуться польоти. “Палітра Всесвіту” розкриється перед очима кожного у всьому спектрі.

Не лише зоряна зала, а й кожен куточок планетарію вдосконалюється й налаштовується, наче космічний корабель.

Тут єднатимуться розваги й наука. Гордість команди оновленого планетарію – стіна з хронологією історії вивчення космосу.

Поряд можна торкнутися Місяця. Макет також створювали за точними мапами.

Поки що в закуті зберігаються ці дивні манекени. Один з них у справжньому скафандрі астронавта. Трохи лячно, кажуть учасники команди, та все одно приміряють на себе. Бо космос визнає лише сміливих.

Планетарій накопичує корисний вантаж й незабаром кожен охочий зможе приєднатися до незабутніх подорожей всесвітом.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com