Мітинг проти видобування урану провели у Миколаївській громаді

Не вірять у “мирний атом”. Мешканці Миколаївської та сусідніх громад Дніпровського району знову зібрались разом проти створення урановидобувного підприємства поруч з їхніми оселями. Нагадаємо – кілька років тому приватна компанія Атомні енергетичні системи України заявила про наміри розгорнути повноцінне видобування небезпечної руди на території нашої області. А саме – на двох ділянках – між селищами Сурське та Миколаївка і Андріївка та Чумаки. Попри усі акції протесту – фірма продовжує досліджувати територію та готувати документи для початку розробок.

Вісімсот сторінок документації – з якими потрібно детально ознайомитись менше ніж за місяць. Такий стос паперів отримали на руки мешканці Миколаївської та сусідніх громад. Це – детальний звіт усіх планів компанії “Атомні енергетичні системи” на найближчі роки. А саме – як і де вони планують видобувати уран.

Найбільше люди бояться, що урановидобувні підприємства залишать їх без води. Адже компанія планує діставати руду методом вилуговування. А саме заливаючи сірчану кислоту у свердловини в землі та викачуючи вже разом із ураном. Такий спосіб може завдати страшної шкоди природі, кажуть люди.

Віче зібралось у Миколаївці. Сюди також з’їхалися люди із сусідніх районів. Наприклад, Віталій із селища Маяк. Чоловік каже – не міг спокійно сидіти вдома, поки вирішуєтсья доля екології регіону.

Подібні віче наразі проходять майже в усіх селищах Дніпровського та П’ятихатського районів. Люди збирають підписи, аби офіційно звернутися до Міністерства захистку довкілля та природних ресурсів. Тим часом, 11 канал вже зробив запит до обласної ради з приводу нової інформації стосовно компанії Атомні енергетичні системи. Адже, згідно з документами, 2020 року – депутати скасували дозвіл на можливість користування надрами для цієї компанії. Однак юридичні процедури підготовки до видобутку урану на території Дніпропетровщини тривають, попри активні протести місцевих громад.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com