Міжнародні новини від 11каналу. 7 червня.

У Каліфорнії завершився один найбільших судових процесів проти тютюнової індустрії. За вердиктом суду присяжних концерн “Філіп Морріс” повинен виплатити позивачеві – приватній особі – понад три мільярди доларів. П’ятдесятишестирічний американець, хворий на рак легенів і мозку, аргументував свій позов тим, що концерн упродовж сорока років злочинно приховував інформацію про шкідливість паління. «Філіп Моріс» має намір подати апеляцію на рішення суду.

На околиці міста Рамалли на Західному березі Йордану спалахнула сутичка між єврейськими поселенцями і арабами. Це сталося після того, як палестинці поранили каменем шестирічну єврейську дівчинку. Поселенці підпалили декілька будинків палестинців. Ізраїльські солдати, які прибули на місце подій, заблокували єврейських маніфестантів, і не допустили їх у сусідні арабські села.
Тим часом, міжнародна громадськість не припиняє зусиль задля збереження нетривкого перемир’я, оголошеного главою палестинської адміністрації Ясіром Арафатом. З ним зустрівся посол Європейського союзу.

Невідомий злочинець обстріляв кабінет Президента Македонії Бориса Трайковського в момент проведення засідання. За офіційними повідомленнями, ніхто не постраждав.
Учора в місті Бітола на південному заході Македонії представники місцевого слов’янського населення зруйнували двадцять магазинів, які належать етнічним албанцям, а також підпалили мечеть і півтора десятки кіосків. Три особи потрапили до лікарні з пораненнями. Заворушення сталися після того, як албанські бойовики вбили п’ять солдатів македонської армії біля міста Тетово.

Сьогодні проходять вибори до палати громад британського парламенту. За депутатські мандати змагаються майже сімдесят партій, серед яких традиційними фаворитами є лейбористи і консерватори. За результатами опитувань, на перед веде правляча лейбористська партія, яка розраховує на сорок три відсотки голосів.
Політику прем’єр-міністра Тоні Блера підтримує навіть консервативна лондонська газета “Таймс”, і це свідчить про невелику популярність лідера консерваторів Вільяма Хейга. На відміну від Блера Хейг виступає проти запровадження у Великобританії валюти євро. Він намагається переконати виборців, що вступ до єврозони призведе до економічної залежності королівства. Однак останнім часом противники європейської валюти втратили популярність. Крім того, Тоні Блер пообіцяв винести це конфліктне питання на всенародний референдум. За останніми даними, консерваторів збираються підтримати тридцять два відсотки електорату. Запрошення на вибори отримали сорок чотири мільйони британських громадян, проте очікується, що на голосування прийдуть лише дві третини від цієї кількості.

Сьогодні вночі в берлінському сенаті представники Соціал-демократичної партії Німеччини заявили про намір вийти з правлячої коаліції з Християнсько-демократичним союзом. Соціал-демократи також говорять про можливість оголошення дострокових виборів до міського сенату. Причиною став резонансний фінансовий скандал, викликаний збитковими кредитними угодами банку “Банкгезельшафт Берлін”, контрольний пакет акцій якого належить місцевій владі. Сплатити борги, розмір яких оцінюється щонайменше в 6 мільярдів марок, необхідно з місцевого бюджету. Соціал-демократи звинувачують у всьому своїх партнерів, оскільки колишній голова фракції ХДС у місцевому парламенті Клаус Ландовскі був водночас і відповідальним менеджером банку.

Відповідно до рішення російської Держдуми на збагачувальний комбінат у Красноярську незабаром поступлять радіоактивні відходи з-за кордону. Досі тут зберігалися і перероблялися рештки ядерного палива з російських атомних електростанцій.
Потенційними клієнтами красноярського комбінату є Швейцарія та Іспанія. У наступні десять років уряд Росії планує заробити на цьому близько тридцяти мільярдів доларів. Частина прибутку повинна піти на придбання техніки для збагачувальних комбінатів. Зокрема, планується купівля обладнання атомної фабрики німецького міста Ханау. З міркувань безпеки німці в останній момент відмовилися від запуску цього підприємства. Однак російські власті це лякає – вони вже запланували виробляти на новій фабриці так званий “мокс” – суміш із плутонію та урану. Захисники навколишнього середовища влаштували в Красноярську акцію протесту. За їх словами, досі Росія не могла як слід потурбуватися про власні ядерні відходи. Маніфестанти стверджують, що попри мовчання Москви в Сибіру сталося вже декілька атомних катастроф і це призвело до зараження великих територій.

У Каліфорнії завершився один найбільших судових процесів проти тютюнової індустрії. За вердиктом суду присяжних концерн “Філіп Морріс” повинен виплатити позивачеві – приватній особі – понад три мільярди доларів. П’ятдесятишестирічний американець, хворий на рак легенів і мозку, аргументував свій позов тим, що концерн упродовж сорока років злочинно приховував інформацію про шкідливість паління. «Філіп Моріс» має намір подати апеляцію на рішення суду.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com