ОСББ закликають брати участь у програмах співфінансування

Нові комунікації, утеплення та ремонт сходів. Дніпро — чи не єдине місто України, де ОСББ можуть розраховувати на підтримку від мерії. У місті діє програма співфінансування в рамках “Бюджету участі”. Додаткові компенсації передбачені й на теплі кредити. Як покращити стан свого будинку — дивіться далі в сюжеті.

Вулиця Кедрина, район Робочої. Цьому малосімейному гуртожитку  понад 40 років. Нещодавно мешканці почали активно приводити будівлю до ладу. Створили ОСББ, щороку подавали проєкти на бюджет участі. Завдяки чому замінили труби опалення у підвалі, на усіх 12 поверхах поклали плитку. Облаштували й прибудинкову територію.

За умовами співфінансування місто покриває 70% витрат ОСББ на ремонт у рамках “Бюджету участі”. З 2017 року переможцями проєктів стали 18 ОСББ. Вони отримали від міста понад 4 мільйони гривень.

“Всього в нас переможцями стали 43 проєкти, із яких 30 вже з успіхом реалізовані, а 13 будуть реалізовані цього року, бо вони перемогли минулого року.”

А ось Слобожанський проспект. Ці дві п’ятиповерхівки також належать ОСББ. Жителі вирішили привести їх до ладу за допомогою так званих “теплих кредитів”. У під’їздах замінили вікна на пластикові. Щоб економити на опаленні — встановили теплові насосні станції, які регулюють інтенсивність подачі води.

За державною програмою “теплих кредитів” місцева влада компенсує усього до 30% вартості робіт. Натомість ще до 40% відшкодовує держава. Щоб отримати гроші на ремонт, жителі мають спершу самі оформити кредит в одному з визначених банків. І до року чекати на компенсацію.

“Тільки після того, як будуть виконані роботи, ОСББ підтвердять, що кошти, які вони візьмуть в кредит, — вони були направлені саме на цільові ці заходи з енергозбереження. Після цього вони отримають компенсацію як від держави, так і від міського бюджету.”

До уваги тих, хто хоче подати свій проєкт: в березні стартує “школа автора”, де навчать усіх тонкощів розробки кошторису та оформлення заявки. Прийом документів на бюджет участі розпочинається в травні.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com