У Дніпрі катастрофічно мало пунктів прийому відпрацьованих батарейок

Утилізувати не можна викидати. У Дніпрі катастрофічно мало пунктів прийому відпрацьованих батарейок. Більшість точок — зачинені. Це пов’язано з труднощами із переробленнями такого технологічного сміття. Адже в Україні цим не займається жодне підприємство. Багато чого цікавого дізнався наш Єгор Ромахло, коли спробував здати чималий запас батарейок, що назбирався на 11 каналі. Дивимось.

Батарейки та акумулятори — ну дуже ходове джерело живлення на телебаченні. Мікрофони, камери — усе це без них не працює. Тому ось такі об’єми технологічного сміття збираються дуже швидко. І їх потрібно кудись здати.

Та невдовзі ця точка закрилася. А знайти альтернативу, як виявилося, не так вже й просто.

Лише одна батарейка може забруднити до двадцяти метрів землі та розкладається аж 100 років ! Саме тому ось ці, які зібралися на 11 каналі, на сміття ми не викидатимемо. Спробуємо все ж знайти пункти прийому у Дніпрі. Допоможе нам у цьому ось така онлайн карта.

На мапі, яку можна знайти на сайті міськради, зазначені пункти прийому різноманітних відходів. У тому числі  близько 250 локацій зі збору батарейок. Здавалося б — вибір величезний. Тому одразу рушаємо до найближчого, на вулиці Олеся Гончара. В ось цей магазин канцтоварів.

Перша спроба — невдала. Однак ми так легко здаватись не збираємося.

Наступний на черзі магазин комп’ютерної техніки на проспекті Гагаріна. Та от персонал поспішає нас розчарувати.

Пошуки затягнулися. Адреса за адресою, магазин за магазином. Ось у цій офісній будівлі, наприклад, взагалі не чули про прийом батарейок. Хоча пункт на мапі зазначено.

Як виявилося, дотримуватись екологічних норм у нашому місті не так вже й легко. Останній шанс — ось цей гіпермаркет.

І о диво — нарешті знаходимо спеціальний бокс для прийому батарейок. Щоправда, на ньому вказано  – “Не більше 20 штук від однієї людини”. Та персонал запевняє, кількість не контролюють.

Усе це відбувається у межах всеукраїнського проєкту під назвою “Батарейки, здавайтеся!”. Гіпермаркети виділяють 5% від прибутку на оплату утилізації відпрацьованих джерел живлення. Після батарейки відправляють на спеціальне підприємство до Румунії. Тож за долю наших можна не перейматися — тепер їх точно перероблять.

Тепер зрозуміло, чому багато інший пунктів прийому відмовилися від цієї справи. Адже для оплати утилізації токсичного сміття потрібна кругленька сума. Розв’язанням цієї проблеми вже займаються у науково-дослідній лабораторії на базі Державного хіміко-технологічному університету. Тут розробляють батарейки та акумулятори, які будуть значно дешевшими, та що найголовніше — безпечнішими!

Основна ідея проєкту — заміна рідкісного літію на більш доступний магній.

Запаси магнію в Україні — досить великі. Тож потенціал у проєкту є.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com