Майже всі маски в Україні – розпродані

З початком епідемії коронавірусу їх почали вигрібати з аптек перекупники. Й продавати в онлайн-магазинах у декілька разів дорожче. Та чи підходять хірургічні маски та марлеві пов’язки для захисту від хвороби? Відповідь експертів  у сюжеті Владислава Авдієнка.

Спальний район, аптека на житломасиві Перемога-1. Ані багатошарової хірургічної, ані звичайної марлевої маски тут не придбаєш. На них справжній ажіотаж.

Може в центрі міста ситуація краща? Ми обійшли 6 аптек. І всюди одна й та сама відповідь.

Будь-яка епідемія  час наживи для перекупників. Коронавірус не виключення. В мережі з’явилися десятки оголошень, де ось такі звичайні медичні маски пропонують придбати у декілька разів дорожче.

Тільки-но подивіться, ціни за одну маску  від 5 гривень і до 20-и гривень. Раніше купити таку можна було за півтори гривні. Виходить, хтось банально заробляє на людській паніці. Люди обурені.

Та навіть якщо вам таки вдасться придбати маску, від коронавірусу вона не захистить, твердять медики. Бо марлева взагалі ніяк не затримує бактерії, а хірургічна  розрахована тільки на хворих.

Епідеміологи стверджують: аби зменшити ризик підхопити вірус, варто уникати масових скупчень людей та тісних контактів. У чергах, громадському транспорті тримати дистанцію два метри із людиною, що чхає або кашляє. Не торкатися обличчя та добре мити руки з милом упродовж щонайменше пів хвилини.

Такі методи профілактики ефективні і для захисту й від інших інфекційних хвороб. За останній тиждень в Україні десять людей померли від грипу. На Дніпропетровщині епідемічний поріг перевищений в шести населених пунктах.

Якщо ж з’явилися температура, кашель, головний біль, треба негайно звернутися до лікаря та намагатися не контактувати з оточенням.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com