До 5 років тюрми за прогулянку із дитиною на вулиці, масова роздача тестів на коронавірус та вертольоти із ліками, що, наче бджоли, опилюватимуть вулиці міста. Такі повідомлення заполонили соцмережі та батьківські чати. Як розпізнати хибну новину  дивіться уважно.

“До уваги батьків! З 18.03 дітей не повинно бути на вулицях! Передбачено штраф  від 1700 до 5100 тисяч гривень, або позбавлення волі на строк до 5 років.”

Такі повідомлення сьогодні буквально підірвали соціальні мережі. Сотні репостів та коментарів. Більшість тих, хто ширив фейкову новину навіть не підозрював, яке лихо робить. Паніка  найбільший ворог за часів надзвичайних ситуацій. Також в мережі занесли ще один фейк про безкоштовну видачу медичних масок та тестів на коронавірус.

“Термінова інформація! департамент охорони здоров’я інформує: створюються служби для безкоштовного обстеження населення, видачі медичних масок та тестів на вірус. В першу чергу обслуговуються пенсіонери, ветерани інваліди, незаможні та багатодітні родини.”

У повідомленні навіть вказали номери телефонів для довідок, щоправда, ті, звісно ж, недійсні.

Згодом і в поліції, і в департаменті охорони здоров’я міськради підтвердили: новина фейк.

“Хочемо запевнити й наголосити і батькам і громадськості що ця інформація є неправдива. Батьки самі визначають способи та форми проведення дозвілля та часу своїх дітей і не важливо чи в помешканні чи на вулиці обмежень урядом та органами держвлади.”

Експерти у сфері IT радять не вірити повідомленню, в якому надто багато слів, що привертають увагу.

В такому ж стилі написана й новина про вертольоти, що начебто оприскуватимуть місто ліками проти коронавірусу.

“Дезінфекція триватиме до 5-ї ранку. Це означає, що ви повинні мати всі вікна, закриті на ніч. Спасибі, спробуйте інформувати всіх, щоб нехай знають.”

Основна порада фахівців  довіряти лише офіційним джерелам. Зараз це Кабінет міністрів України, Міністерство охорони здоров’я, місцеві та центральні органи влади.

Також довіри варті матеріали великих, загальнонаціональних ЗМІ, які слідкують за своєю репутацією.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com