Археологічні відкриття у середмісті Дніпра

Меморіальний Севастопольський парк дивує знахідками! Нещодавно історики встановили місце розташування старовинної Лазаревської церкви. І вже відшукали її фундамент. Експерти переконані: у склепі під храмом був похований Олександр Поль – перший почесний громадянин Катеринослава. Нині ж земельну ділянку обстежують за допомогою новітнього геосканера. Всі подробиці – знає Валерія Бовша.

Пан Сергій керує надсучасним геосканером американського виробництва. За його допомогою можна дослідити ґрунт на глибині до десяти метрів.

На ретельне дослідження цієї ділянки піде кілька днів. Таку технологію у підготовці до археологічних розкопок у Дніпрі використовують вперше.

Більш як півстоліття краєзнавці були переконані, що фундамент старовинної Лазаревської церкви назавжди похований під курганом з меморіальним комплексом. І тільки минулого року дослідники зробили справжнє відкриття, синхронізувавши знімки сорок четвертого року з сучасною мапою міста.

Разом із храмом дослідники сподіваються зробити ще одну надважливу знахідку – відшукати склеп Олександра Поля. Адже різні історичні документи свідчать, що першого почесного громадянина Катеринослава було поховано під Лазаревською церквою.

Севастопольський парк – справжній міський меморіал. Від середини дев’ятнадцятого століття тут було кладовище. Спершу на ньому ховали померлих з лікарні Богоугодних закладів, зараз це лікарня Мечникова. Потім – загиблих під час Кримської війни.

Кладовище проіснувало аж до сорокових років двадцятого століття. У п’ятдесят п’ятому році був створений Севастопольський парк.

Втім зараз, є всі шанси зробити це місце одним з найцікавіших для мешканців та гостей міста. В управлінні охорони культурної спадщини після завершення розкопок планують створити новий меморіальний об’єкт. Хочуть помістити залишки Лазаревської церкви під захисне скло та обладнати підсвіткою. І взяти на облік як пам’ятку історії.

До розкопок і пошуків склепу Олександра Поля планують приступити у середині травня.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com