Відродити українську ракетно-космічну галузь

Комітет Верховної ради з питань економічного розвитку поставив перед собою амбітне завдання. Для цього у Дніпрі на першому виїзному засіданні зібрали увесь цвіт космічної галузі. Відродження національної програми, належне фінансування підприємств та стабільне державне замовлення допоможе космічній галузі повернути втрачені позиції на міжнародному ринку та стати точкою зростання для економіки всієї країни.

Нові робочі місця, високотехнологічний експорт та новітні технології. Космос  один з потенційних локомотивів економіки. Тож першочергове завдання  повернути втрачені позиції на міжнародному ринку космічних послуг. Для цього держава має відродити Національну програму, що розрахована на 5 років. Та передбачити її фінансування. Саме тоді відродження космічної галузі не змусить себе чекати. А разом з цим і нові робочі місця, зарплати та податки до місцевих бюджетів.

Космічна галузь України вже три роки працює без національної програми. Тож у космічному агентстві обіцяють: вже за кілька місяців представлять план дій.

Останній гучний успіх української космічної галузі  перший цього року запуск ракети-носія середнього класу “Антарес” у США. Основну конструкцію першого ступеня розробило КБ Південне та виготовив Південмаш. Керівники підприємств-гігантів кажуть, головний попит на їхню продукцію формують іноземні замовники. Але переконані, що стабільне державне замовлення дасть змогу вже найближчим часом відродити виробництво українських супутників.

Аби дати поштовх цій галузі, вже зробили перший крок  ухвалили Закон України про приватний космос. Тепер приватні компанії мають право отримувати дозволи на вироблення, запуск, тестування космічних апаратів. Далі черга за державним сектором. Перетворити підприємства на акціонерні товариства, створити аерокосмічний концерн та фінансово оздоровити галузь. І тоді український космос отримає друге життя.

Держава вже зараз має всі шанси запустити український супутник, який виготовили на КБ Південному. Вартість запуску 8-10 мільйонів доларів. На умовах співфінансування з обласного бюджету Дніпропетровщина вже готова виділити один мільйон. Решту ж коштів між собою розподілять міністерство економіки та космічне агентство.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com