Міжнародні новини від 11 каналу. 2 квітня.

Ізраїльські сили безпеки заарештували шістьох охоронців палестинського лідера Ясира Арафата. Їх звинувачують у причетності до кількох терактів.

Екс-президента Югославії Слободана Мілошевича заарештували. У Гаазі з цією подією пов’язують великі надії.

В небі над південною частиною Китайського моря зіткнулися два літаки – американський та китайський. За версією США, інцидент стався в міжнародному повітряному просторі.

Вітер жене до узбережжя Данії нові й нові нафтові плями. Понад дві тисячі тонн чорної липкої рідини вилилося в море під час зіткнення танкера і сухогруза.

У Римі близько тисячі демострантів протестували проти трансляції програм Радіо Ватікану.

У Нідерландах вступив у дію закон, який зрівняв у правах традиційні і гомосексуальні шлюби.

У зв’язку з епідемією ящура прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що чергові парламентські вибори переносяться з початку травня на 7 червня.

Ізраїльські сили безпеки заарештували шістьох охоронців палестинського лідера Ясира Арафата. Їх звинувачують у причетності до кількох терактів. Палестинське керівництво розцінило цей крок як оголошення відкритої війни. На Західному березі ріки Йордан відбулися похорони 7 палестинців, які загинули в ході останніх сутичок з ізраїльськими військами. Серед вбитих – 11-річний хлопчик та 10-місячна дівчинка, застрелена снайпером у Хевроні. Похорони вилилися в масові демонстрації. Їх учасники вимагали помсти. Тим часом в одній з нових сутичок був убитий ізраїльський солдат.

Екс-президента Югославії Слободана Мілошевича заарештували. У Гаазі з цією подією пов’язують великі надії. Міжнародний трибунал давно вимагає екстрадиції колишнього диктатора. У зв’язку з цим Захід посилює тиск на Бєлград. Президент США Джордж Буш у письмовому посланні югославському лідеру Воїславу Коштуниці привітав арешт Мілошевича, але разом з тим відзначив, що це – лише перший крок до майбутнього судового процесу в Гаазі. Таку ж точку зору висловив і уряд Німеччини. “Мілошевич звинувачується в найважчих злочинах та порушеннях прав людини і тепер повинен за все відповісти,”- заявив міністр закордонних справ ФРН Йошка Фішер.
Першу ніч після арешту Слободан Мілошевич провів у центральній бєлградській в’язниці – в одиночній камері з покращеними умовами. Чи буде він виданий Трибуналу ООН, поки що не відомо.

В небі над південною частиною Китайського моря зіткнулися два літаки – американський та китайський. За версією США, інцидент стався в міжнародному повітряному просторі.
Літак ВМС Сполучених Штатів злетів з військової бази в Японії. У повітрі його крило зачепив китайський винущувач. Зі свого боку Пекін стверджує, що американська машина порушила повітряний кордон Китаю і причиною аварії став різкий маневр заокеанських льотчиків. Внаслідок зіткнення китайський літак упав у море, але екіпажу вдалося врятуватися. Американці здійснили аварійну посадку на острові, який перебуває під юрисдикцією КНР. Пентагон збирається провести переговори з військовим відомством Китаю про повернення літака.

Вітер жене до узбережжя Данії нові й нові нафтові плями. Понад дві тисячі тонн чорної липкої рідини вилилося в море під час зіткнення танкера і сухогруза. Забруднені вже 14 кілометрів датської берегової лінії. Загинуло не менше двох тисяч птахів. Під загрозою – життя ще 10-ти тисяч пернатих, а також великої кількості тюленів і риби. Сотні рятувальників і їх добровільних помічників борються з наслідками аварії. Близько половини нафти вдалося зібрати. Але частина плям потонула, і нафта підніметься на поверхню моря, лише коли вода стане теплішою.

У Римі близько тисячі демострантів протестували проти трансляції програм Радіо Ватікану. Недавні дослідження показали, що передмістя італійської столиці, біля якої розташований передавач радіостанції, перебуває в зоні надмірного електромагнітного випромінювання, яке викликає в людей рак крові.

У Нідерландах вступив у дію закон, який зрівняв у правах традиційні і гомосексуальні шлюби. Тепер геї та лесбіянки зможуть навіть брати на виховання прийомних дітей. У міській ратуші Амстердама сьогодні одружилися вже чотири одностатеві пари. Згідно з опитуваннями, більшість голандців підтримують гомосексуальні шлюби. Щоправда, в багатьох інших країнах вони навряд чи будуть узаконені.

У зв’язку з епідемією ящура прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що чергові парламентські вибори переносяться з початку травня на 7 червня. У цей день повинні бути обрані депутати палати представників. Напередодні опозиція, аграрії та духовенство закликала Блера перенести голосування.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com