Міжнародні новини від 11 каналу. 16 квітня.

Уперше за 11 років православні, католики і протестанти відсвяткували Пасху в один день. Про знаменність цього збігу говорив у святковій проповіді Патріарх Московський і всієї Русі Алексій Другий.

За зближення християн Заходу і Сходу на площі св. Петра в Римі молилися 100 тисяч католиків. У кінці святкової Літургії Папа Іоанн Павло Другий виголосив традиційне великоднє послання 61-ою мовою.

Неподалік від узбережжя Обєднаних Арабських Еміратів потонув танкер під грузинським прапором, який перевозив тисячу триста тонн контрабандної нафти. Команду врятувала саудівська берегова охорона.

Ізраїльська авіація атакувала сирійську радарну установку на території Лівану. Загинули, щонайменше, два сирійських солдати і ще декілька отримали поранення.

У Боснії миротворці з міжнародного контингенту SFOR викрали боснійського серба Драгана Обреновича, звинувачуваного у військових злочинах. У 1995 році він командував бригадою сербської армії.

Колишній президент Філіппін Джозеф Естрада здався владі після того, як суд видав ордер на його арешт. Екс-президента звинувачують у восьми злочинах.

Голова Китайської Народної Республіки Цзянь Цземінь прибув до Венесуели. Це перший візит китайського лідера до цієї південноамериканської країни.

У північній Ірландії підтвердився третій випадок захворювання тварин на ящур. Навколо зараженої ферми власті встановили карантинну зону.

Уперше за 11 років православні, католики і протестанти відсвяткували Пасху в один день. Про знаменність цього збігу говорив у святковій проповіді Патріарх Московський і всієї Русі Алексій Другий. У Богослужінні в храмі Христа Спасителя в Москві взяв участь Президент Путін. Патріарх надіслав святкове привітання Папі Римському. Російська православна Церква закликала католиків повернутися до подальшого спільного святкування Пасхи у день, визначений Першим Вселенським Собором.

За зближення християн Заходу і Сходу на площі св. Петра в Римі молилися 100 тисяч католиків. У кінці святкової Літургії Папа Іоанн Павло Другий виголосив традиційне великоднє послання 61-ою мовою. Він висловив надію на швидке досягнення миру на Близькому Сході, Балканах, в Африці та інших регіонах планети, охоплених війнами. Понтифік сказав, що світ може і мусить змінитися на краще і закликав людство не миритися з неминучістю насильства.

Неподалік від узбережжя Обєднаних Арабських Еміратів потонув танкер під грузинським прапором, який перевозив тисячу триста тонн контрабандної нафти. Судно слідувало з Іраку до Пакистану і було затримане в міжнародних водах військовими кораблями США. За повідомленням американців, танкер потонув унаслідок сильного удару хвилі. Команду врятувала саудівська берегова охорона. За оцінками експертів, витік пального з танкера може призвести до екологічної катастрофи.

Ізраїльська авіація атакувала сирійську радарну установку на території Лівану. Загинули, щонайменше, два сирійських солдати і ще декілька отримали поранення. Ізраїльтяни заявили, що наліт був відповіддю на убивство ізраїльського військовослужбовця, вчинене в суботу бойовиками угруповання «Хезболла». У заяві сказано, що Сирія не припиняє заохочувати тероризм проти Ізраїлю. Сирійський прем’єр-міністр розцінив авіанапад як серйозну агресію проти Лівану та Сирії.

У Боснії миротворці з міжнародного контингенту SFOR викрали боснійського серба Драгана Обреновича, звинувачуваного у військових злочинах. У 1995 році він командував бригадою сербської армії. Міжнародний трибунал інкримінує Обреновичу участь у вбивстві восьми тисяч мусульман у місті Сребреніца. План арешту до останнього моменту тримався в таємниці, щоб колишній сербський командир не втік.
Адвокат Обреновича заявив, що шокований викраденням свого підзахисного в християнське свято Великодня, і що якби Обренович знав про звинувачення, він здався б добровільно. За словами речника Міжнародного трибуналу, на території Боснії перебувають ще десять осіб, розшукуваних за злочини проти людяності. Насамперед мова йде про колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича та командувача його армії, генерала Ратко Младича.

Колишній президент Філіппін Джозеф Естрада здався владі після того, як суд видав ордер на його арешт. Адвокати Естради заявили, що він внесе необхідну заставу і, швидше за все, уникне тюремного ув’язнення. Екс-президента звинувачують у восьми злочинах. За один з них – економічне розграбування країни – йому загрожує страта.

Голова Китайської Народної Республіки Цзянь Цземінь прибув до Венесуели. В аеропорту Каракаса його зустрів Президент Уго Чавес. Це перший візит китайського лідера до цієї південноамериканської країни. Китай і Венесуела зацікавленні у розширенні політичної та економічної співпраці.

У північній Ірландії підтвердився третій випадок захворювання тварин на ящур. Навколо зараженої ферми власті встановили карантинну зону. Міністр сільського господарства Великої Британії Нік Браун заявив, що епідемію в країні вже вдалося взяти під контроль, однак у Північній Ірландії необхідно проводити вакцинацію здорових тварин.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com