Міжнародні новини від 11 каналу. 28 травня.

У Франції поїзд установив рекорд швидкості. Тисячу кілометрів – шлях від Ла-Маншу до Середземного моря – він проїхав усього за 3 з половиною години. При цьому поїзд рухався з середньою швидкістю 300 кілометрів на годину. Рекорд був встановлений під час випробування нової швидкісної колії.

У Єрусалимі палестинські екстремісти вчинили 2 нових теракти. В обох випадках спрацювали начинені цвяхами вибухові пристрої в припаркованих автомобілях. При цьому ніхто не загинув, проте декілька людей отримали поранення. Радник прем’єр-міністра Ізраїлю звинуватив у всьому Палестинську адміністрацію, яка, на його думку, нічого не зробила для розрядки напруження. Відповідальність за вибухи взяли на себе два палестинських угруповання. Теракти сталися за декілька годин до прибуття до Ізраїлю спеціального представника США на Близькому Сході Вільяма Барнса. Посланець Вашингтона закликав главу Палестинської автономії Ясіра Арафата вжити всіх можливих заходів проти тероризму та обговорив з ним можливості впровадження мирного плану, запропонованого міжнародною комісією Джорджа Мітчела. В Єрусалимі Барнс зустрівся з ізраїльським прем’єром Аріелем Шароном.

У Єрусалимі відбувся похорон семи осіб з числа загиблих під час обвалу Будинку урочистостей. Загалом жертвами нещасного випадку стали 23-є людей. Понад 300 отримали поранення. До трагедії призвели серйозні порушення техніки безпеки при експлуатації будівлі. Під слідством перебувають 9 осіб – власники закладу та будівельники. Їх звинувачують у ненавмисному вбивстві.

Католицька церква Польщі вибачилася за причетність до масового знищення євреїв під час другої світової війни. 10 липня 1941 року в польському місті Єдвабна були вбиті тисяча шістсот євреїв. Цей злочин довго приписували нацистам, однак згодом з’ясувалося, що вбивцями були поляки. Представники єврейської общини на церемонію не прийшли, мотивуючи свою відсутність святкуванням Дня врожаю. Однак засоби масової інформації повідомляють, що справжньою причиною є заява глави католиків Польщі кардинала Глемпа. Він закликав євреїв у свою чергу вибачитися перед поляками за співпрацю із спецслужбами СРСР та радянським окупаційним режимом.

Македонська армія відновила наступ на позиції албанських сепаратистів на півночі країни. Перед тим війська на декілька годин призупинили воєнні дії, щоб цивільне населення могло евакуюватися з району боїв. Разом з тим, міжнародна правозахисна організація «Хьюман райтс вотч» заявила про появу непідтвердженої інформації щодо порушення македонськими військовими прав населення. Мова йде про побиття мирних жителів.

На Філіпінах знову взяли в заручники групу туристів. Озброєні люди напали на один з готелів на заході країни і захопили 16 відпочиваючих та 4 співробітників закладу. Нападники посадили полонених на катери і зникли в невідомому напрямку. Серед викрадених туристів – троє громадян США, інші – філіпінці китайського походження. За версією поліції, викрадачами і цього разу є бойовики радикального ісламського угруповання «Абу Сайяф», які в минулому році кілька місяців тримали в заручниках групу західних туристів. Уряд Філіпін рішуче заявив, що викупу екстремісти не отримають.

Сьогодні вночі у британському місті Олдхемі продовжувалися сутички, викликані новим конфліктом між англійцями та вихідцями з Азії, які мешкають тут великою общиною. Хулігани збудували барикади і засипали поліцію градом каміння. Вони також розгромили редакцію газети, яка, на їхню думку, необ’єктивно освітлює події. Заарештовані 7 британців і 5 азіатів. Вуличні бої в Олдхемі розпочалися в ніч на неділю.

У Франції поїзд установив рекорд швидкості. Тисячу кілометрів – шлях від Ла-Маншу до Середземного моря – він проїхав усього за 3 з половиною години. При цьому поїзд рухався з середньою швидкістю 300 кілометрів на годину. Рекорд був встановлений під час випробування нової швидкісної колії.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com