Міжнародні новини від 11 канала. 14 червня.

Росії, Азербайджану, Казахстану і Туркменістану ООН може заборонити експорт рибної ікри, оскільки ці країни в десять разів перевищують міжнародну норму вилову осетрів. Зараз Каспійське море є джерелом дев’яноста п’яти відсотків світового видобутку ікри.

Президенту США Джорджу Бушу на позачерговому самміті НАТО в Брюсселі не вдалося розвіяти сумніви більшості союзників щодо планів Вашингтона про створення системи протиракетної оборони. У той же час, за повідомленнями американців, щонайменше чотири країни НАТО підтримують наміри Сполучених Штатів. Це Італія, Іспанія, Угорщина і Польща. Під час засідання перед штаб-квартирою альянсу зібралися сотні людей, щоб висловити протест проти політики Буша.
Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон повідомив про плани розширення блоку на Схід. Найпершими кандидатами на вступ до альянсу є Естонія, Литва і Латвія, а також Румунія, Словаччина, Словенія, Болгарія, Македонія та Албанія.
На самміті в Брюсселі обговорювався також македонський конфлікт. Джордж Буш висловив думку, що НАТО має активніше допомагати уряду Македонії. Лорд Робертсон вважає, що єдиним шляхом до миру є політичні реформи на користь албанської меншини, запропоновані македонським Президентом.
Сьогодні Джордж Буш прилетів до швецького міста Гетеборга на самміт Євросоюзу. Головною темою діалогу стане спірне питання щодо обмеження викидів парникових газів.

Президент Росії Володимир Путін прибув до Китаю на конференцію держав Центральної Азії. Тут він проведе переговори з Головою КНР Цзянь Цземінем. Обидва лідери виступають проти створення американської системи протиракетної оборони.

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон і уповноважений Євросоюзу Хав’єр Солана прибули до Македонії для здійснення посередницької місії. Вони закликали македонське керівництво дотримуватися перемир’я. Далі Робертсон і Солана мають намір зустрітися з лідерами всіх партій, які входять до урядової коаліції.
Тим часом сьогодні екстремісти порушили перемир’я і атакували місто Тетово. Армія відповіла артилерійським вогнем.
Північні райони країни продовжують залишати біженці. Міжнародний Червоний Хрест скористався паузою в боях, щоб евакуювати з сіл, захоплених сепаратистами, декілька сотень мирних жителів. Співробітники Червоного Хреста також доставили в ці села продовольство і медикаменти. Їм довелося долати опір македонських властей, які спочатку не пропускали в район бойових дій гуманітарні вантажі.

Ізраїль приступив до реалізації мирного плану Тенета. Почалося виведення військ з палестинських територій. Однак насильство продовжується. У перестрілці біля Єрусалима вбиті один ізраїльтянин і один палестинець. На Західному березі Йордану невідомі обстріляли автомобіль палестинців. Водій загинув, троє його супутників поранені. Власті автономії стверджують, що вбивство здійснили єврейські поселенці. На думку ізраїльтян, це міг бути звичайний кримінальний злочин.

На північному сході Тайваню стався землетрус силою шість цілих і дві десяті бала за шкалою Ріхтера. Пошкоджено багато будівель, про жертви не повідомляється. Підземні поштовхи відчувалися в столиці країни, проте збитки там незначні. Два роки тому внаслідок землетрусу на Тайвані загинули дві тисячі чотириста осіб.

Росії, Азербайджану, Казахстану і Туркменістану ООН може заборонити експорт рибної ікри, оскільки ці країни в десять разів перевищують міжнародну норму вилову осетрів. Зараз Каспійське море є джерелом дев’яноста п’яти відсотків світового видобутку ікри.

Лише двадцять вісім відсотків молоді Німеччини після закінчення школи продовжують навчання. Загальний показник у країнах Європейського Союзу становить сорок п’ять відсотків. Така ж, як і в Німеччині або й гірша картина, спостерігається в Бельгії і Швейцарії. Найменше інтересу в молодих людей викликають математика, біологія та технічні науки.

Починаючи від завтрішнього дня на світанку в небі буде добре видно планету Марс, яка опиниться напроти Сонця. Астрономи-любителі зможуть добре її роздивитися за допомогою телескопа зовсім невеликої потужності. Зараз Марс знаходиться на відстані шістдесяти семи мільйонів кілометрів від Землі.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com