10.09 Міжнародний день дій проти відеоспостереження.

У п’ятницю в рамках Міжнародного дня дій проти відеоспостереження в різних країнах світу пройшли демонстрації протесту проти застосування камер зовнішнього спостереження в громадських місцях. Серед демонстрантів були активісти руху проти втручання в приватне життя, анархісти й актори.
За даними американського журналу Wired, маніфестації були організовані 22 групами в сімох країнах. У США, наприклад, в Університеті штату Миннесота театральна трупа Praxis улаштувала перед однією з камер справжню виставу. У німецькому місті Бремен подібний агітпроп було організовано трупою Aktuelle Kamera перед 19 камерами зовнішнього спостереження. Aktuelle Kamera використовувала у своїй агітвиставі плакати з написами “Машини можуть стежити за вами”. За їхніми словами, за останні два роки кількість камер у громадських місцях у Німеччині різко зросла, оскільки політикам удалося переконати людей у тім, що соціальні проблеми, такі, як злочинність і насильство, можуть бути вирішені за допомогою стеження. У британському місті Ноттингем актори з трупи Fanclub казилися на центральній площі міста, що знаходиться під прицілом шести поліцейських камер, викликаючи сміх перехожих.
Подібні акції пройшли також у Лос-Анджелесі і місті Темпі в штаті Аризона. Режисер студентського театру в університеті Аризони, вважає, що поліцейські відеокамери порушують четверте виправлення до конституції США, у якій говориться про незаконну затримку й обшук. За його словами, коли він зустрічає кого-небудь, хто не розділяє його невдоволення з приводу камер, він просить у цієї людини дозвіл сфотографувати його. Таке прохання завжди викликало негативну реакцію, і тоді людина починала краще розуміти позицію тих, хто протестує проти використання камер зовнішнього спостереження в громадських місцях.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com