Процес в Афганістані над іноземцями-співробітниками агентств по наданню гуманітарної допомоги, обвинуваченими в проповіді християнства, почався у вівторок, однак самі обвинувачувані з’явилися в будинку суду тільки в суботу. Іноземним журналістам, що знаходяться зараз у Кабулі для висвітлення суду, заборонили залишати готель. За їхніми словами, у суботу верховний суддя талібов мулла Сакиб був ображений присутністю фотографів у будинку суду. За законами талібов, фотозйомки вважаються злочином.
Усього в Кабулі зараз ледве більш десятка журналістів, що приїхали для висвітлення судового процесу, і усі вони зупинилися в готелі “Інтерконтиненталь”, як того вимагають правила талібов. Декількох офіційних перекладачів, в обов’язок яких входить також стеження за журналістами, заарештували за те, що їм не удалося запобігти фото- і кінозйомки. Таліби вважають будь-як зображення людей богохульством. Однак звичайно таліби йдуть на послаблення цих правил заради якихось великих подій, зокрема, уведення санкцій ООН у 1999, чи викрадення афганського літака торік. Деякі талібські міністри регулярно дають інтерв’ю по телебаченню винятково для підтримки суспільних зв’язків. Однак інші, і , як видно, мулла Сакиб у їхньому числі, дотримують безкомпромісної позиції, вважаючи зйомки гріхом.
Мулла Сакиб заявив Афганському ісламському агентству новин, що обвинувачуваним варто поквапитися і вирішити, який вид захисту вони оберуть. Як він сказав, після того, як судді вивчать державні свідчення, почнеться друга фаза процесу, коли суд приступить до слухань захисту й обвинувачення. І тоді іноземці можуть узяти собі адвокатів або з мусульман, або, як виразився мулла, з невірних. Існує і третя можливість ­ захищати себе самим. У суботу обвинувачувані вперше з’явилися в суді.
Джордж Таубманн, голова агентства по наданню гуманітарної допомоги Shelter Now, де працювали обвинувачувані, категорично наполягає на невинності своїх співробітників. Він виразив різкий протест проти того, що їм не довели до відома про характер обвинувачень і причини арешту.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com