Авторитетний італійський художній журнал Quadri e Sculture затверджує, що “Соняшники”, куплені в 1987 році японською страховою компанією Yasuda Fire & Marine Insurance за рекордну за тим часом суму в 25 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 35 мільйонів доларів), написані насправді не Ван Гогом, а іншим знаменитим художником – Полем Гогеном.
Такий висновок зроблено на підставі листування двох художників і інших непрямих свідчень. Ретельно вивчивши листи великого художника і провівши серію спеціальних аналізів, мистецтвознавці прийшли до висновку: ця картина, що у 1987 році придбала Yasuda, є копією, написаною з оригіналу Ван Гога іншим художником – Гогеном. З листів Ван Гога випливає, що в період з 1988 по 1989 рік він намалював чотири картини “Соняшники”. Усі вони знаходяться на обліку, але серед них немає версії, проданої в Японію. Як установили дослідники, уперше п’ятий варіант “Соняшників” “сплив” у 1891 році, через рік після смерті Ван Гога. Тоді картина знаходилася в друга Гогена, за прізвищем Шаффенекер, який пізніше був обвинувачений у продажі підробок з картин великого художника. Крім того, відомо, що в період з 1988 по 1989 рік два художники тісно спілкувалися, і відомо також, що Гоген просив Ван Гога “дати йому на час” один з “Соняшників”. Ван Гог відмовився, і тоді Гоген “одолжився” картиною, що так йому сподобалася, не запитуючи дозволу автора. Це було не так складно зробити, тому що при житті Ван Гога жоден з його “Соняшників” не зацікавив покупців.
Quadri e Sculture затверджує також, що Гоген написав копію картини Ван Гога поверх власного натюрморту. Однак Yasuda відмовляється освітити свою картину рентгенівськими променями.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com