27.09 США, нанотехнології.

Військові вчені зі США вважають, що до 2025 року бойове обмундирування розів’ється настільки, що солдати будуть мати особливе почуття, що попереджає їх про напад. Це стане можливим завдяки нанотехнологии – галузі знання, що створює нові матеріали за допомогою частинок розміром менш 100 нанометрів (це сота частина товщини людського волоса).
Наночастинки вводяться в полімери, у результаті чого міняються властивості матеріалів. Таким чином стає можливим, наприклад, робити шоломи на 40-60% легше існуючих, чи виготовляти тканину для наметів, яка, коли рветься, сама себе зашиває. Нанотехнології здатні улаштувати революцію в одязі, що захищає солдатів від впливу шкідливих хімікатів і смертельних мікроорганізмів. Солдат майбутнього зможе пробиратися по джунглям нечутно і змінювати, подібно хамелеону, колір. Якщо потрібно, він навіть зможе регулювати температуру поверхні обмундирування – для того, наприклад, щоб стати невидимим чи не виділятися з навколишнього середовища. Через нові уніформи можна буде дихати. Вони будуть на 20% легше, ніж сучасне обмундирування.
Наукові дослідження в області нанотехнологій фінансує і Пентагон. Цього року американське оборонне відомство виділило на цю науку $8 750 000 – на додаток до планів створення спеціального дослідницького центра, Інституту нанотехнології солдата, що обійдеться приблизно в $50 000 000 у найближчі п’ять років. Бюджет Пентагона на наукові дослідження на 2002 рік передбачений у розмірі $8 800 000 000. Зусилля американських військових учених концентруються, крім нанотехнологий, на хімічних і бактеріологічних дослідженнях, а також на высокоенергетичних лазерах.
Інтернет, що створили військові, у свій час вважався непридатним до комерційного використання. На відміну від всесвітньої павутини, нанотехнології із самого початку стали використовуватися для одержання прибутку.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com