24.10 Північна Ірландія

Ірландська республіканська армія почала здавати зброю. Ця подія, що, імовірно, заслужить в історії північноірландського мирного процесу визначення “історичне”. Вперше в історії угруповання, що вело збройну боротьбу проти британської присутності в провінції, вирішило здати зброю. Британський прем’єр Тоні Блер відгукнувся на це заявою, у якій назвав цей процес подіями “фундаментальної” важливості. За його словами, рішення ІРА означає, що мирний процес у провінції все-таки відбувається, і уряд Північної Ірландії зможе відновити свою роботу.
Підтвердження того, що ІРА “цілком вивела з уживання” дещо зі своєї зброї, надійшло у вівторок. Поки що, однак, залишається неясним, яку саме зброю й у якій кількості було знищено. Керівництво Армії заявило, що процес роззброювання буде проходити відповідно до правил, що установлені спеціальною комісією, якою керує відставний канадський генерал Джон де Частелейн. Ця комісія підтверджує повідомлення ІРА. Крок, якого давно домагалися прихильники збереження британського правління в Північній Ірландії – юніоністи – зважаючи на все, вдихне нове життя в процес налагодження миру в цій провінції.
Про готовність здавати зброю ІРА заявила ще в серпні, однак юніоністи відмовилися вірити цим заявам. Реальна здача зброї може означати, що представник Партії ольстерских юніоністів Девид Трімбл, що залишив керівництво північноірландською виконавчою асамблеєю, може повернутися до своїх обов’язків. Відхід Трімбла зі своєї посади в червні – і безвладдя, що пішло за цим – загрожували Північній Ірландії втратою політичного суверенітету: провінція могла перейти під пряме керування Лондона. Спостерігачі вказують, що перелом у ситуації з роззброюванням, досягти якого не вдавалося протягом чотирьох років з часів Договору Страсної п’ятниці, наступив після подій 11 вересня в США. Багато з них відзначають, що радикальні республіканські групи, які дотепер користувалися підтримкою ірландського лобі в США, можуть стикнутися із серйозними труднощами в зборі коштів на підтримку своєї діяльності.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com