Мiжнароднi новини вiд 11 каналу. 13.12.2001

Американська посередницька місія на Близькому Сході провалилася. У відповідь на серію терактів, під час яких загинули сорок чотири особи, ізраїльська армія завдала ударів по об’єктах на території Палестинської автономії. До багатьох міст увійшли танки та бульдозери. У Рамаллі військова техніка ізраїльтян впритул наблизилася до резиденції глави автономії Ясіра Арафата. Уряд Ізраїлю вирішив розірвати з Арафатом будь-які контакти. Палестинського провідника звинуватили в тому, що він нічого не робить для припинення терору. Сьогодні вранці Арафат намагався вийти на зв’язок з політиками в усьому світі, щоб утримати Ізраїль від воєнної операції.
Чашу терпіння переповнив останній теракт, скоєний палестинськими екстремістами на Західному березі Йордану. Бойовики закидали гранатами і обстріляли автобус з ізраїльтянами. Загинуло десять осіб.

Сьогодні вранці американські літаки продовжили бомбардування гірської фортеці Тора-Бора на сході Афганістану. Всупереч попереднім домовленостям з польовими командирами Північного альянсу бойовики “Аль-Каїди” не склали зброї. Вони вимагають, щоб їхня капітуляція проходила в присутності представників ООН та дипломатів з арабських країн. Зі свого боку, антиталібська коаліція поставила ультиматум, термін якого закінчився сьогодні вранці. Терористам обіцяли безперешкодний вихід з оточення у випадку, якщо вони видадуть Осаму бен Ладена та його помічників. Речник американського командування Кеннет Кейт визнав, що деяким членам “Аль-Каїди” вдалося втекти до Пакистану. Припускають, що підземні тунелі ведуть з Тора-Бора аж до території сусідньої держави. Однак Вашингтон упевнений, що більшості оточених бойовиків урятуватися не вдасться.

Глава тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай прибув сьогодні до Кабула. Останнім часом він перебував у Кандагарі, де проводив з вождями пуштунських племен переговори про розподіл керівних посад. У столиці Карзая зустріли деякі члени його кабінету. Потім він провів першу зустріч з рештою міністрів. Перехідний уряд Афганістану офіційно розпочне свою діяльність двадцять другого грудня. Найближчими днями Рада Безпеки ООН ухвалить рішення про відправку в Афганістан міжнародних миротворчих сил.

Американський бомбардувальник, який брав участь в операції в Афганістані, впав у води Індійського океану. Це сталося за п’ятдесят кілометрів від острова Дієго-Гарсіа, де на британській авіабазі розміщені літаки ВПС Сполучених Штатів. Усі чотири члени екіпажу були врятовані військовим кораблем, який прибув до місця катастрофи. Причини аварії поки що не з”ясовані.

У столиці Індії біля будинку парламенту сьогодні вранці стався вибух, після якого почалася перестрілка. Сили безпеки відкрили вогонь по групі озброєних людей, які намагалися прорватися до парламенту через вхід для депутатів. П’ятьох нападників убито, одному чи двом вдалося втекти. У перестрілці загинули, щонайменше, шість співробітників служби безпеки. Чотирнадцять осіб отримали важкі поранення. Власті припускають, що за цим інцидентом стоять мусульманські сепаратисти зі штату Кашмір.

На півдні Франції поліція затримала чотирьох членів терористичної організації ЕТА – двох чоловіків і двох жінок. У їхній квартирі знайдено великий арсенал зброї. Одного із затриманих звинувачують у причетності до замаху на іспанського короля, скоєного в дев’яносто п’ятому році.

Уряд ФРН заборонив угруповання “Служителі ісламу”, очолюване турком Метином Капланом на прізвисько Кельнський халіф. Поліція провела обшуки у двохстах відділеннях цієї організації на всій території Німеччини. Фонди «Служителів ісламу» будуть конфісковані, а Каплана депортують на батьківщину. Угруповання веде боротьбу за встановлення в Туреччині ісламського режиму. Це – перша організація, заборонена у ФРН за релігійною ознакою. Німецькі власті мають докази того, що “Служителі ісламу” тісно контактують з Осамою бен Ладеном.

Нижня палата парламенту Німеччини розглядає сьогодні у першому читанні запропонований урядом законопроект про іміграцію. Документ передбачає збільшення іміграційних квот для висококваліфікованих іноземців. Опозиція виступає проти прийняття нового закону, стверджуючи, що в Німеччині високий рівень безробіття та занадто багато імігрантів.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com