У Дніпропетровську реорганізують кілька міських лікарень

Сьогодні на сесії Дніпропетровської міськради розглядатиметься питання оптимізації ліжкового фонду медзакладів. Зокрема, пропонується реорганізувати чотири міські лікарні у три поліклініки та амбулаторію. А також частково скасувати і частково перепрофілювати їхній койковий фонд. Під реорганізацію потрапили чотири міських лікарні – третя, десята, вісімнадцята та двадцять друга. Перші три стануть міськими поліклініками, остання, за проектом рішення, перетвориться на амбулаторію загальної практики. У міському управлінні охорони здоров’я кажуть: у Дніпропетровську на три тисячі перевищена встановлена Кабміном норма кількості койок цілодобового стаціонару. Відповідно до закону, скорочення необхідне. Медики провели дослідження. У лікарнях, що будуть перепрофільовані, попиту на нічне перебування у стаціонарі не виявили. Загалом під реорганізацію у чотирьох лікарнях підпадають двісті тридцять койкомісць. Більша частина цього фонду, – наголошує головний медик Дніпропетровська, – буде перепрофільована. Чверть – розподілена по інших лікарнях, зокрема, спеціалізованих. Левову частку буде перетворено на ліжка денного стаціонару. Медичний персонал перекочує у новостоворені заклади, так само, як і вивільнені від утримання ліжок гроші.

Працівники вісімнадцятої лікарні вже готуються до переїзду. Кажуть: на сьогодні у їхньому закладі немає можливості для роботи відділення діагностики та інтенсивної терапії. Після реорганізації тутешній койкофонд буде перетворено з цілодобового на денний і перенесено до студентської поліклініки. Тим більше, зазначають ескулапи, – студенти не надто полюбляють не те що ночувати у лікарні, але й днювати. Тож останнім часом тут нерідко обслуговується населення за місцем проживання.

Пацієнти, звісно, іншої думки. Лікуватись за новими адресами не надто спішать, дорікають, що тепер їм буде важко отримати медичну допомогу і, зокрема, полежати у лікарні.

Чиновники кажуть – в окрузі медзакладів, в яких скасовують цілодобові койкомісця, є можливість отримувати кваліфіковану інтенсивну медичну допомогу у інших лікарнях. А щодо закидів в упередженості вибору об’єктів реорганізації – враховано вимоги до санітарних норм та їхньої майнової приналежності. З моменту виходу постанови Кабміну про унормування кількості лікарняних койок до чисельності населення, у Дніпропетровську скорочено дві з половиною тисячі медліжок. Востаннє їх скасовували минулого року.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com