Міжнародні новини від 11 каналу. 21 травня.

Німеччина та Сполучені Штати опинилися на межі скандалу. Причиною стали публікації в німецьких журналах “Шпігель” та “Фокус” секретних розмов канцлера ФРН Герхарда Шрьодера з президентом США Джорджем Бушем у березні цього року. Зокрема, стало відомо, що два лідери таємно домовилися призупинити фінансову допомогу Росії. Білий дім звинуватив німецьких дипломатів у витоку інформації. На думку Вашингтона, сенсаційні публікації можують зіпсувати відносини між двома країнами.

Німеччина та Сполучені Штати опинилися на межі скандалу. Причиною стали публікації в німецьких журналах “Шпігель” та “Фокус” секретних розмов канцлера ФРН Герхарда Шрьодера з президентом США Джорджем Бушем у березні цього року. Зокрема, стало відомо, що два лідери таємно домовилися призупинити фінансову допомогу Росії. Білий дім звинуватив німецьких дипломатів у витоку інформації. На думку Вашингтона, сенсаційні публікації можують зіпсувати відносини між двома країнами.

Ізраїльська авіація знову вчинила наліт на Сектор Газа. Цього разу бомби вцілили у завод, на якому, за даними ізраїльтян, виготовляли гранати. Однак палестинці стверджують, що підприємство спеціалізувалося на абсолютно мирній продукції. Ізраїльське військове відомство заявило, що цього разу не були задіяні винищувачі-бомбардувальники Ф-16. Вчора ізраїльські танки обстріляли будинок керівника палестинських сил безпеки Гібріла Раджуба. Сам він не постраждав, проте поранення отримали багато його охоронців. Після інциденту Раджуб висловив надію на те, що лідери арабських країн зроблять відповідні висновки з останніх подій. Тим часом ізраїльський міністр оборони Бен Еліязер вибачився перед палестинським силовиком. За його словами, в ізраїльтян не було наміру цілеспрямовано обстрілювати саме Раджуба.

На півночі Македонії знову спалахнули бої між урядовими військами та албанськими сепаратистами. Бойовики все ще контролюють декілька сіл. З кожним днем ситуація стає все більш загрозливою для місцевого населення. У зоні конфлікту досі перебувають близько 10 тисяч мирних жителів, переважно етнічних албанців. Незважаючи на небезпеку, більшість з них не погоджуються на евакуацію, запропоновану Червоним Хрестом. Учора в безпечні райони перебралися 40 мешканців села Ваксінце.

В іспанській провінції Країні Басків сепаратисти з організації ЕТА вчинили серію нових терактів. У Віторії біля дому муніципального політика-соціаліста вибухнула бомба. Ніхто не постраждав, але будинку завдано значної шкоди. Три вибухові пристрої спрацювали в Більбао, один з них – біля партійного офісу поміркованих націоналістів. Крім того, терористи підпалили адміністративну будівлю і автобус.

В ініціативній групі Фонду відшкодування колишнім підневільним робітникам «третього рейху» стався розкол. 43 німецькі підприємці у відкритому листі до канцлера висловилися за негайний початок виплат. Ці бізнесмени наголосили, що німецькі фірми навряд чи отримають абсолютні правові гарантії і далі не можна зволікати з виплатою компенсацій. Речник ініціативної групи Фонду Вольфґанґ Ґібовскі висловився проти цих вимог. Він вважає, що починати виплати можна буде лише після того, як правова безпека для підприємств буде встановлена бундестагом, і американські суди відхилять всі позови. Тим часом, не дочекавшись відшкодувань, щодня вмирає близько двохсот колишніх остарбайтерів.

В Сибіру продовжується найбільша за останні 100 років повінь. Рівень води в Лені в районі Якутська сьогодні вранці досяг 8-ми метрів 31 сантиметра при критичній позначці 7 метрів 80 сантиметрів. За словами спеціалістів, спеціально споруджена дамба зможе втримувати воду, якщо її рівень не перевищить 9-ти з половиною метрів. У місті Ленську затоплені 5 тисяч будинків, 27 тисяч жителів евакуйовані. На льодові затори авіація скинула 24 фугасні бомби.

У Флоріді замість звичайних для цієї пори дощів продовжується найбільша за всю історію штату посуха, яка супроводжується лісовими пожежами. Вогонь знищив уже 80 тисяч гектарів лісу. У штаті вже відчувається дефіцит води.

З ініціативи Папи Римського Іоана Павла Другого у Ватикані розпочалася конференція про роль і завдання католицької церкви у третьому тисячолітті. На цю незвичайну нараду з’їхалися 150 кардиналів з багатьох країн світу. За кулісами зустрічі кардинали обговорюють можливу кандидатуру наступного Папи.

На 54-му міжнародному Каннському кінофестивалі головний приз – “Золоту пальмову гілку” – за найкращий фільм одержала стрічка “Синова кімната” італійського режисера Нанні Моретті. Ще один приз журі фестивалю одержав австрієць Міхаель Ханеке за фільм “Піаністка”. Французька актриса Ізабель Юппер, яка виконала в фільмі головну роль, та її партнер по фільму француз Бенуа Мажимель були названі найкращими акторами. Призи за визначну режисерську роботу були вручені американцям Девіду Лінчу та Джоелу Коену.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com