Міжнародні новини від 11 каналу. 29 травня.

Сьогодні повинні розпочатися мирні переговори між ізраїльтянами і палестинцями. Представник США на Близькому Сході Вільям Барнс домовився про відновлення діалогу з обома конфліктуючими сторонами. Під час зустрічі з главою Палестинської адміністрації Ясіром Арафатом Барнс також обговорив перспективу впровадження мирного плану Мітчела. Американський посланець закликав Арафата до більш активної боротьби з тероризмом.

Сьогодні повинні розпочатися мирні переговори між ізраїльтянами і палестинцями. Представник США на Близькому Сході Вільям Барнс домовився про відновлення діалогу з обома конфліктуючими сторонами. Під час зустрічі з главою Палестинської адміністрації Ясіром Арафатом Барнс також обговорив перспективу впровадження мирного плану Мітчела. Американський посланець закликав Арафата до більш активної боротьби з тероризмом.

Македонські війська продовжують наступ на позиції албанських бойовиків з так називаної Армії Національного визволення, які утримують більше десятка сіл на півночі країни. Учора македонці, використовуючи танки і артилерію, захопили село Матейце. Сьогодні урядова армія атакувала сепаратистів, які закріпилися в селах Слупчани та Орезари.
Тим часом, у Скопье координатор Євросоюзу з питань зовнішьої політики Хав’єр Солана протягом п’яти годин проводив переговори з політичними лідерами Македонії. Пізніше він заявив, що керівники македонських та албанських політичних партій як і раніше далекі від згоди щодо того, як припинити збройний заколот. Македонська більшість в парламенті та уряді більше не бачить можливостей для політичного діалогу і настоює на силовому вирішенні проблеми.

На Філіпінах ісламське угруповання “Абу-Сайаф” продовжує утримувати двадцять заручників, серед яких – троє американських туристів. Екстремісти попередили владу, що у випадку силових дій влади всі заручники будуть убиті. Однак Президент країни Глорія Арройо заявила про початок операції сил безпеки. За голови викрадачів Арройо пообіцяла майже два мільйони доларів.

На індонезійському острові Ява – батьківщині Президента країни Абдурахмана Вахіда – продовжуються сутички між його прихильниками та поліцією. Вахіду, якого звинувачують у корупції, загрожує імпічмент. Завтра парламент у Джакарті буде розглядати питання про можливу відставку Президента.

США і Китай домовилися про повернення американського літака-розвідника, затриманого в КНР після повітряного інциденту над Південно-Китайським морем. Літак розберуть на частини і перевезуть до Америки велетенським Ан-124.

Керівництво німецького Християнсько-демократичного союзу ухвалило документ, який визначає позиції цієї провідної опозиційної партії ФРН щодо розвитку генних технологій. Поштовхом до такого кроку стала жвава дискусія загальнонаціонального масштабу. Незабаром генна інженерія стане предметом парламентських дебатів у Берліні. Християнські демократи прагнуть знову заявити про себе, як про партію, що твердо відстоює етичні цінності християнства. Тим часом, у партійних рядах немає одностайності. Каменем спотикання став розділ документа, у якому говориться про необхідність дозволити за певних умов так звану «передімплантаційну діагностику», тобто перевірку зародків, отриманих у результаті штучного запліднення в пробірці, на наявність генних дефектів перед імплантацією в утробу матері. У значної частини християнських демократів ця пропозиція викликала різке неприйняття. Слідом за католицькою та протестантською церквами вони виступили проти спроб відкрити двері для «селекції людини».

Уже другий рік поспіль проливні дощі та урагани на півдні Чилі викликають сильні повені. Цього разу у провінції Біобіо вийшло з берегів чимало річок. Вода зруйнувала мости і залила дороги. Одна людина зникла без вісті. Десяткам чилійців довелося залишити свої домівки. Рятувальні команди перевезли їх до тимчасових сховищ. Загинуло багато худоби, знищений врожай. Минулого року в цьому районі 130 тисяч осіб залишилися без даху над головою.

Суд в Австралії ухвалив, що 87-літній Конрад Калейс може бути виданий Латвії, де, як вважають, під час другої світової війни він вчинив ряд злочинів. Калейс був охоронцем у концтаборі, в якому загинули тисячі євреїв. Однак він заперечує свою провину, а його адвокат стверджує, що Калейс занадто старий і хворий для перельоту в Латвію.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com