Міжнародні новини від 11 каналу. 26 червня.

У Швейцарії сталася несподівана повінь. В одному з селищ вийшла з берегів маленька річка. Вода залила значну частину поселення. Потік досягав півтораметрової глибини. Близько ста п’ятдесяти мешканців довелося терміново евакуювати. Причиною повені став зсув грунту високо в горах, унаслідок якого вийшло з берегів озеро.

Учора ввечері в столиці Македонії місцеві мешканці – слов’яни штурмували будинок парламенту. Вони були обурені насамперед тим, що власті дозволили албанським бойовикам, які утримували село Арачиново поблизу Скоп’є, відступити до косівського кордону із зброєю в руках та в супроводі військ KFOR. Маніфестанти вимагали жорстких дій проти сепаратистів і відставки Президента країни Бориса Трайковського. Вони також заблокували дорогу і не пустили миротворців, які супроводжували бойовиків, назад у столицю.
Ситуацію в Македонії обговорювали глави зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу на конференції в Люксембурзі. Участь у зустрічі взяла міністр закордонних справ Македонії Мітрєва. ЄС обіцяє скоротити фінансову допомогу Скоп’є, якщо македонські власті не прискорять політичного врегулювання конфлікту. На конференції було вирішено призначити постійного представника ЄС у Македонії. Ним став колишній французький міністр оборони Франсуа Леотар.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон перебуває з візитом у США. Виступаючи у Нью-Йорку, він назвав главу Палестинської автономії Ясіра Арафата ватажком банди терористів і закликав палестинців припинити насильство.
Тим часом в Єрусалимі ізраїльський міністр закордонних справ Шимон Перес повідомив про початок реалізації мирного плану Мітчела, а саме про знесення самовільно побудованих на палестинських територіях єврейських поселень.
Учасники конфлікту продовжують порушувати перемир’я. У місті Хевроні на Західному березі Йордану сталися перестрілки. З обох сторін є поранені, серед них – двоє дітей.

Федеральний канцлер Німеччини Герхард Шрьодер прибув з візитом у Словенію. У Любляні він насамперед провів переговори з прем’єр-міністром Янезом Дрновшеком. Головною темою зустрічі став намір Словенії вступити до Євросоюзу і НАТО. Шрьодер заявив про свою підтримку намірів керівників цієї балканської країни. Однак він сказав, що і надалі виступатиме за семирічне обмеження доступу на європейський ринок робочої сили з країн, які вступлять до ЄС.
Шрьодер взяв участь в урочистому мітингу, присвяченому десятій річниці незалежності Словенії. У програмою перебування канцлера в Любляні – переговори із словенським Президентом Міланом Кучаном.

За останніми даними, внаслідок землетрусу в Перу загинули щонайменше сто осіб. Південь країни уряд оголосив районом стихійного лиха. Там зруйновано багато міст. У деяких з них знищені і пошкоджені вісімдесят відсотків будинків. Близько двадцяти тисяч людей втратили житло. Рятувальники роздають їм продукти, ковдри і медикаменти. Однак підтримка властей не задовольняє навіть найгостріших потреб потерпілих.

У Швейцарії сталася несподівана повінь. В одному з селищ вийшла з берегів маленька річка. Вода залила значну частину поселення. Потік досягав півтораметрової глибини. Близько ста п’ятдесяти мешканців довелося терміново евакуювати. Причиною повені став зсув грунту високо в горах, унаслідок якого вийшло з берегів озеро.

На Філіпінах очікують виверження вулкану Майон. З його кратера чуються потужні вибухи, звідти вириваються гази і починає виливатися лава. Тридцять дві тисячі людей, які жили біля підніжжя вулкану, вже залишили свої домівки. Тимчасові притулки переповнені. Біженці живуть в антисанітарних умовах.

У Нью-Йорку проходить конференція ООН, присвячена проблемі СНІДу. Генеральний секретар Об’єднаних Націй Кофі Анан висловив надію, що ця зустріч стане переломним моментом у боротьбі зі смертельною недугою. Зараз у світі – тридцять шість мільйонів хворих на СНІД. Конференція розпочалася з суперечки про те, чи можуть брати участь в роботі форуму представники організацій гомосексуалістів. Делегати від ісламських держав виступили проти цього, однак більшість учасників проголосували «за».

В аеропорту філіпінського міста Давао у багажі громадянина Німеччини митники знайшли сто двадцять п’ять мільйонів фальшивих доларів. Це сталося, коли службовці оглядали речі пасажирів, перевіряючи інформацію про закладену в літаку бомбу. Німець стверджує, що нічого не знав про вміст ящика, який він перевозив на прохання знайомих.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com