Міжнародні новини від 11 каналу. 28 червня.

У Берліні завершилася реставрація Старої Національної галереї. Роботи тривали три роки і коштували сто тридцять три мільйони марок. Порожні зали вже оглядають перші відвідувачі. Будівля в стилі класицизму постала перед ними в блиску і пишності.
Офіційно галерея відкриється у грудні, до стадвадцятип’ятиріччя від моменту заснування. Експонатами першої виставки будуть картини і скульптури дев’ятнадцятого і двадцятого століть.

Російські військові вже сьогодні планують завершити операцію проти чеченського загону, оточеного в Шаро-Аргунській ущелині поблизу кордону з Грузією. За даними федералів, чеченці втратили двадцять п’ять чоловік убитими. Зараз в ущелині перебувають від шістдесяти до ста бойовиків. Вважається, що їх очолює польовий командир Цагароєв. У березні минулого року він брав участь у нападі на колону пермського ОМОНу. Через місяць загону Цагароєва вдалося вийти з оточення біля села Беной. Зараз бойовики невеликими групами намагаються перебратися на територію Грузії.

Сьогодні вночі завершилося перемир’я, оголошене албанськими сепаратистами, які діють у Македонії. На півночі країни продовжуються сутички. Македонські солдати обстрілюють населені пункти, в яких закріпилися бойовики. За інформацією зі Скоп’є, урядові війська готуються до нового наступу. В район села Арачиново, яке довгий час контролювали сепаратисти, прибули нові армійські підрозділи. Тим часом у столиці очікують приїзду постійного представника Європейського союзу Франсуа Леотарда.

У Белграді продовжуються демонстрації прихильників екс-президента Слободана Мілошевича. Вони обурені рішенням уряду видати колишнього югославського лідера Міжнародному трибуналу в Гаазі. Сьогодні Конституційний суд Югославії розглядає протест Мілошевича проти указу про його екстрадицію.

Югославія, Хорватія та Боснія і Герцоговина прийняли план повернення біженців. З часів громадянської війни, яка розпочалася десять років тому в період розпаду Соціалістичної федерації, мільйон двісті п’ятдесят осіб на Балканах все ще не можуть повернутися додому. Тепер уряди трьох держав збираються вирішити цю проблему спільними зусиллями. Протягом двох років будуть побудовані і відремонтовані тисячі будинків, у яких поселяться колишні вигнанці. З іншого боку, ті, хто не хоче повертатися на батьківщину, зможуть розраховувати на державну підтримку.

Державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауел прибув до Ізраїлю, щоб спробувати закріпити нетривке перемир’я. Під час зустрічі з ізраїльським міністром закордонних справ Шимоном Пересом гість висловив стриманий оптимізм з приводу реалізації мирного плану Мітчела. Зі свого боку, Перес заявив, що лише міжнародний мирний план може покласти кінець насильству. На думку Пауела, прем’єр Ізраїлю Аріель Шарон має право сам вирішувати, коли переходити до мирних переговорів. Ізраїльський лідер вважає, що переговори можливі лише після повного припинення вогню щонайменше на десять днів.

У центрі столиці Іспанії стався вибух. Поранені щонайменше десять осіб, з них троє перебувають у важкому стані. Поліція заблокувала район інциденту. Правоохоронці припускають, що теракт організувала підпільна організація ЕТА, яка вже понад тридцять років бореться за незалежність Країни Басків. На рахунку сепаратистів – близько восьмисот жертв.

За результатами спеціальної сесії, присвяченої проблемі СНІДу, Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про стратегію боротьби з цією хворобою. В документі вміщено заклик до урядів усіх країн світу розробити конкретні програми профілактики СНІДу. До дві тисячі п’ятого року такі програми повинні бути в кожній державі. Через протести мусульманських країн у кінцевому варіанті декларації не говориться про так звані «групи ризику» – гомосексуалістів, наркоманів і проституток. В останній день роботи сесії Рада Безпеки Об’єднаних Націй проголосував за переобрання Генерального секретаря ООН Кофі Аннана на другий термін.

У Берліні завершилася реставрація Старої Національної галереї. Роботи тривали три роки і коштували сто тридцять три мільйони марок. Порожні зали вже оглядають перші відвідувачі. Будівля в стилі класицизму постала перед ними в блиску і пишності.
Офіційно галерея відкриється у грудні, до стадвадцятип’ятиріччя від моменту заснування. Експонатами першої виставки будуть картини і скульптури дев’ятнадцятого і двадцятого століть.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com