05.09 Туристична космічна база.

Через три роки на навколоземній орбіті може з’явитися перша космічна турбаза – Mini Station-1. Від своїх попередниць – станцій “Мир” і МКС – вона буде відрізнятися, по-перше, тим, що буде обслуговувати тільки туристів, по-друге, тим, що буде першою приватною космічною станцією. Президент корпорації MirCorp Джеффрі Менбер повідомив представників преси про те, що Російське авіаційно-космічне агентство і Ракетно-космічна корпорація “Енергія” уклали угоду, метою якогї є проектування, створення, запуск і експлуатація першої у світі приватної космічної станції Mini Station-1. Саме “MirCorp” організувала політ на МКС мільйонера Денниса Тито.
За словами Джеффрі Менбера, на борту Mini Station-1 протягом 20 днів зможуть знаходитися три туристи. Термін служби станції – 15 років. Обслуговувати її будуть російські пілотовані кораблі типу “Союз” і вантажні типу “Прогрес”. Менбер затверджує, що комерційна експлуатація станції почнеться в 2004 році. Глава MirCorp переконаний, що спорудження Mini Station-1 дозволить створити “першу комерційну космічну інфраструктуру з великими польотними можливостями, що знаходяться під нашим контролем”. При цьому він думає, що “комерційне освоєння космосу” – задача першорядної важливості: “Недостатньо говорити тільки про польоти людей у космос, необхідні засоби транспортування і напрямок, де комерційний інтерес є пріоритетною, а не вторинною задачею”. Уже через місяць майбутнє проекту визначать у деталях. Поки ж відомо, що розробляти “космічну турбазу” буде Росія, що має безпрецедентний досвід створення й експлуатації космічних станцій. До того моменту як Mini Station-1 з’явиться на орбіті, MirCorp планує посилати клієнтів на МКС, співробітничаючи з NASA, Європейським космічним агентством ESA і іншими космічними агентствами держав-партнерів по МКС.
За даними Wall Street Journal, вартість станції складе від 70 до 100 мільйонів доларів. Фінансувати проект MirCorp намагається за рахунок майбутніх космічних туристів і за рахунок нових інвесторів. У найближчі тижні MirCorp має намір обнародувати список туристів, що замовили квиток у космос.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com