Швейцарський суд розглядає справу, що може стати прецедентною і визначити, що вірмени, предки яких постраждали від турків у 1915-1922 роках, мають право говорити, що у їхньому відношенні творився геноцид. У Швейцарії про вірменські події 1915-1922 років говорять уже давно. Швейцарський парламент півроку назад ледве було не виніс постанову про визнання тих убивств геноцидом. Однак після довгих суперечок депутати вирішили говорити не про геноцид, а про “трагедію, у результаті якої загинула велика кількість вірменів”.
Зараз обвинувачення пред’явлені 17 колишнім членам різних турецьких угруповань. Усі вони, по твердженнях позивачів з Вірмено-Швейцарської асоціації, винні в дискримінації вірменів по расовій ознаці. Представники цієї асоціації вже не раз вимагали, щоб влади Швейцарії визнали геноцидом масову загибель вірменів в останні роки оттоманської імперії. Тоді життя позбавилися біля мільйона чоловік. 17 обвинувачуваних, за словами позивачів, робили заяви, у яких “заперечували факт убивств, намагалися їх виправдати”. Туреччина вимагає не вживати у відношенні тих подій термін “геноцид”. На думку її офіційних представників, близько 300 000 вірменів загинули в ході “повстання проти влади”. Турецький уряд наполягає на тому, що події 1915-1922 років уже стали надбанням історії, і говорити про їх у судах – несвоєчасно.
Раніше такого роду позови пред’являли тільки тим, кого обвинувачують у спробах не називати убивства євреїв під час Другий світовий Холокостом. Остаточне рішення в справі, що зараз розглядають у Берні, буде винесено 14 вересня.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com