Делегати Всесвітньої конференції проти расизму в Дурбані, що представляють арабські країни, відкинули текст компромісної декларації по Близькому Схід. Цей документ був запропонований для того, щоб запобігти відхід з конференції членів Європейського союзу
Угода передбачала заклик до визнання права палестинського народу на самовизначення, однак у тексті не містилося положення, відповідно до якого Ізраїль називався б расистською державою. Крім того, автори документа спробували взяти до уваги заява європейських делегатів про те, що вони не дозволять форуму зайняти ту чи іншу сторону в конфлікті. Представники ПАР, що приймають конференцію, далечіні зрозуміти, що запропонований ними документ не передбачає подальшого обговорення. Вони говорять, що це їхнє останнє слово. Документ визнає право палестинців на державотворення, а також підкреслює, що нацистський Холокост не повинено бути забутий ніколи.
У понеділок конференцію залишили делегації США й Ізраїлю, що виразили в такий спосіб своє відношення до первісного тексту декларації, у якій засуджувався сіонізм. У результаті на форумі залишилися лише арабські, африканські і європейські країни. Останні, однак, також пригрозили піти у випадку, якщо в тексті збережуться вираження, що обвинувачують Ізраїль. Невдоволення представників Євросоюзу викликають і вимоги репарацій за трансатлантичну работоргівлю.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com