Арне Риннан, капітан норвезького вантажного судна Tampa, що підібрало в індонезійських водах з порома, що тонув, більш 400 мігрантів, що направлялися в Австралію, заявив, що незадоволено діями Канберри в ситуації, що створилася. За словами Риннана, він був “здивований і розчарований” відмовленням австралійським влади прийняти людей у себе, оскільки саме австралійська берегова охорона просила його зробити допомогу що тонула. Капітан сухогруза заявив журналістам, що підкорявся “неписаному закону моря”, коли брав на борт терпящих нещастя, і зробив би це знову, якби виявився в подібній ситуації. З тих пір пройшло вже півтори тижня, і Tampa виявилася в центрі дипломатичного скандалу за участю Норвегії, Австралії, Індонезії й ООН.
Австралія заборонила Tampa наближатися до приналежного їй острову Різдва в Індійському океані, однак капітан сказав, що в нього “не було вибору”: він повинний був порушити ця заборона, “щоб врятувати життя людей”. Зараз Tampa пришвартована в Сінгапуру, куди і направлялася до того, як виявилася вовлечена в історію з мігрантами. 433 біженця пересаджені з борта сухогруза на австралійський військовий корабель Manoora, що у найближчі вихідні повинний підійти до Папуа Новій Гвінеї. Відтіля 155 мігрантів відправляться на літаку в Нову Зеландію, а 283 – на тихоокеанський острів Науру. Після цього влади почнуть розгляд індивідуальних прохань про надання статусу біженця
Тим часом прем’єр-міністр Австралії Джон Ховард призвав Джакарту дозволити Канберрі будівництво тимчасового табору для нелегальних іммігрантів на індонезійській території для того, щоб активізувати боротьбу проти контрабанди людей. У цьому таборі, за словами Ховарда, іммігранти можуть міститися в той час, коли будуть розглядатися їхнього клопотання про надання притулку. Джакарта, однак, цю пропозицію уже відкинула. Тим часом міністр закордонних справ Австралії Олександр Доунер разом з керівниками оборонного і міграційного відомств країни приїхали в Джакарту для проведення переговорів зі своїми індонезійськими колегами.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com