Суддя федерального суду Австралії скасував рішення уряду країни, що відмовився приймати 400 мігрантів, більшість яких – вихідці з Афганістану. Два з половиною тижня тому цих людей зняв з порома, що потерпів аварію в індонезійських територіальних водах, норвезький сухогруз. Біженці зажадали висадитися на приналежному Австралії острові Різдва в Індійському океані, однак Канберра відмовилася їх приймати, заявивши, що це повинна робити Джакарта. Після бурхливих дипломатичних дебатів за участю представників Австралії, Індонезії, Норвегії й ООН, Канберра закликала уряди країн регіону прийняти мігрантів у себе. Відгукнулися кілька країн, і в понеділок Австралія заявила про те, що заплатить тихоокеанській острівній державі Науру 10 мільйонів доларів. За цю суму Науру надасть біженцям тимчасовий притулок, відкіля вони будуть звертатися в ООН за офіційним статусом. Зараз мігранти, пересаджені на борт австралійського фрегата, направляються до берегів Папуа Нової Гвінеї.
В вівторок суддя федерального суду Тоні Норт ухвалив, що австралійські влади діяли незаконно, затримуючи цих людей, і що зараз їм потрібно дозволити висадитися на австралійській території. За постановою судді, до вечора п’ятниці уряд повинний або виконати судове рішення, або подати апеляцію. Це рішення винесене в той час, коли австралійський військово-морський флот намагається видворити зі своїх територіальних вод ще одне судно, на борті якого 126 нелегальних мігрантів з Афганістану і четверо іранців, що намагаються висадитися на рифі Ашмор, що знаходиться біля північно-східного узбережжя Австралії.
Риф Ашмор і острів Різдва – це улюблені місця нелегальних мігрантів із Середнього Сходу, Афганістану і Пакистану, що шукають притулку в Австралії. Зазвичай, ці люди платять за транспортування кримінальним синдикатам. Зараз австралійський уряд готує закон, відповідно до якого два ці острови будуть виведені з так званої “міграційної зони”. Зважаючи на все, тверда позиція в питанні про біженців, зайнята прем’єр-міністром країни Джоном Ховардом, залучить для його ліберально-національної коаліції додаткові голоси на майбутніх виборах в австралійський парламент, що відбудуться у листопаді.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com