13.09 Реація міжнародних організацій на теракти в США.

Рада Безпеки і Генеральна Асамблея ООН одностайно засудили удари терористів по США. На спеціальному засіданні обидві організації призвали міжнародне співтовариство спільно знайти і покарати злочинців. РБ при цьому виразила готовність почати всі необхідні заходи, що знаходяться в її компетенції. Генеральна Асамблея відклала конференцію по захисту дітей, що повинна була відкритися наступного тижня.

Міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу проводять зустріч Брюсселі, у ході якої виражають підтримку Сполученим Штатам. Романо Проді, президент Еврокоміссії (виконавчого органа ЄС), заявив, що спільна боротьба проти тероризму сьогодні більш насущна, ніж абиколи. “У самі темні дні європейської історії Америка була з нами, і сьогодні ми — з Америкою, — заявив Проді на брифінгу у вівторок. — Ми не дозволимо тероризму здобути перемогу, ми не дозволимо тероризму правити світом”. Європейська комісія збирається на своє надзвичайне засідання: усі її члени викликані в Брюсель, де у вівторок над будинками Євросоюзу приспущені прапори. Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Вім Дуйзенберг, виступаючи перед членами Європарламенту, запропонував Федеральній резервній системі США “усю необхідну допомогу”.

НАТО вперше в історії звернулося до Статті п’ятої статуту Північноатлантичного альянсу. Ця стаття пускає в хід механізм загального захисту країн альянсу. Іншими словами, напад на одного з членів НАТО розглядається як напад на всі країни НАТО. Керівництво НАТО провело третю свою зустріч за минулі 24 години. Посли країн проголосували за прийняття резолюції. Дипломати, утім, не виключають, що заява країн-членів НАТО покликана лише продемонструвати повну дипломатичну підтримку США і не потребує за необхідність військової участі європейських союзників в американських операціях. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон підкреслює, що, заява альянсу покликана дати зрозуміти терористам, що жодна з західних країн не капітулює перед ними, що НАТО готово надати стратегічну, військову й іншу допомогу. Американські дипломати говорять, що не робили на своїх європейських союзників ні найменшого тиску.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com