На минулих у Польщі в неділю парламентських виборах, за попередніми даними, упевнену перемогу одержала найбільша опозиційна партія країни – “Союз лівих демократичних сил”, що вважається спадкоємцем ПОРП, що була партією комуністичного режиму. Вона набрала близько 45% голосів, що забезпечує їй більшість місць (231) у 460-місцевому сеймі – нижній палаті парламенту. Це дає “Союзу лівих демократичних сил” право самостійно сформувати уряд країни.
Друге місце займає виборчий блок право-ліберального пуття “Цивільна платформа” – його підтримали 11,8% виборців. За рух “Самооборона”, що завоювала підтримку завдяки радикальним акціям і гаслам, спрямованим на захист найбільш знедолених прошарків, проголосували 9,9% виборців. Польська селянська партія набрала 9,4% голосів, право-націоналістичний рух “Право і справедливість” підтримали 8,7% виборців. Право-клерикальна “Ліга польських родин”, набравши 6,5% голосів, також ввійшла в сейм. У парламент не ввійшла правляча дотепер коаліція “Солідарність”, а також найстарша в Польщі ліберальна партія – “Союз волі”. Вони не перебороли 8- і 5-процентні бар’єри, установлені для коаліцій і партій при входженні в сейм. За них, відповідно, проголосували 4,4 і 3,3 відсотки виборців.
Лідер Демократичного лівого альянсу в Польщі Лешек Міллер назвав перемогу на виборах величезним успіхом. У той же час він визнав, що, оскільки абсолютного числа голосів альянс набрати не смог, створення нового уряду буде задачею не з легких. Лешек Міллер повинний тепер вирішити, чи йому при призначенні кабінету вступати в коаліцію з однією з невеликих партій, чи створити уряд меншості.. Серед першочергових задач, що стоять перед новим керівництвом – вирішення численних економічних проблем і продовження переговорів про вступ Польщі в Європейський Союз.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com