Лауреатом Нобелівської премії миру в 2001 році стала Організація Об’єднаних Націй і її генеральний секретар Кофі Аннан. Основними заслугами ООН і її генсека визнані успіхи в боротьбі за права людини, постійна увага до проблеми СНІДу, зусилля по мирному врегулюванню громадянських воєн і збройних конфліктів в Африці. Особливе значення для присудження премії Кофі Аннану має активна участь ООН у війні з терором, оголошеній Сполученими Штатами. На думку нобелівського комітету, масштаб особистості Кофі Аннана сприяє об’єднанню 189 країн у єдину організацію, об’єднану загальними цілями і задачами. Кофі Аннан народився в 1938 році в Гані, генеральним секретарем ООН став у 1997 році.
Лауреатом Нобелівської премії в області літератури 2001 року став британський письменник тринидадского походження В.С. Найпол (Відьядхар Сураджпрасад Найпол). Шведська академія, що вирішує долю премії, після подій 11 вересня в Сполучених Штатах подумувала над тим, щоб призупинити її вручення. Потім, однак, було прийняте рішення оголосити лауреата – тим більше що цього року самій премії виповнюється рівно 100 років.
Найпол, якому зараз 69 років, у 18-літньому віці залишив рідний карибський острів і поїхав учитися в Оксфорд. З тих пір він проживає у Великобританії. Всесвітню славу письменнику приніс його роман “Будинок для містера Бісуаса”, написаний у 1961 році. Серед шедеврів Найпола шведська академія особливо відзначає його роман “Загадка прибуття”, написаний у 1987 році. Секретар Шведської Академії Хорас Енгдал розповідає, що, коли він подзвонив Найполу, щоб повідомити йому приємну новину, той був здивований. Енгдал визнав, що після подій 11 вересня в США хтось може побачити політику у виборі лауреата цього року. Найпол відомий своєю критикою мусульманського фундаменталізму в таких неарабських країнах, як Індонезія, Іран, Малайзія і Пакистан. У виборі лауреатів Нобелівських премій в області літератури часто бачать політику. Так, торік китайський уряд визнав як чисто політичну акцію вручення премії письменнику-емігранту Гао Сінцзяню. У 1995 році, коли приз одержав ірландський поет Шеймус Хіні, дуже актуальною була тема англо-ірландського мирного процесу. Серед інших лауреатів, на вибір яких могли вплинути політичні пристрасті, називають німця Гюнтера Грасса й італійця Даріо Фо.
Багато великих письменників так і не дочекалися Нобелівської премії. Серед них Толстой, Пруст, Харді, Чехов, Ібсен, Джеймс Джойс, Кафка, Брехт. Про деяких інших письменників, що стали лауреатами, зараз пам’ятають хіба що історики літератури.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com