Німеччина збирається істотно змінити свою політику в питаннях зовнішньої і внутрішньої безпеки. Про це заявив у четвер канцлер Герхард Шрьодер під час виступу перед делегатами Бундестагу. Як сказано в оголошеній канцлером урядовій заяві, обставини, що склалися після 11 вересня, жадають від Німеччини більш активної ролі в міжнародних відносинах.
Нова – чи, як це офіційно називається, “продвинута” – німецька оборонна політика, зокрема, припускає великий ступінь незалежності уряду від суспільної думки в питаннях участі Бундесверу в операціях за межами Європи. У зв’язку з цим канцлер призвав до нового діалогу між суспільством і державою. Про те, що такий діалог буде непростим, говорить наявність у країні могутнього пацифістського руху, що традиційно виступає проти участі Німеччини в НАТО, а також проти військового союзу зі Сполученими Штатами. Цікаво, що саме за це виступає і ряд праворадикальних організацій, у тому числі скандально відома Національно-демократична партія, заборона на діяльність якої розглядається в даний час у Конституційному суді.
Глава зовнішньополітичного відомства Йошка Фішер призвав європейців відмовитися від логіки національної держави на користь єдиної Європи. Разом з тим, озвучуючи позицію Берліна в питаннях боротьби з терористичними осередками войовничого ісламізму, Фішер сказав, що, оскільки однією з цілей останнього є знищення держави Ізраїль, Німеччина буде всіма силами перешкоджувати здійсненню цих лиховісних задумів. Міністр оборони Рудольф Шарпінг відзначив у своєму виступі перед парламентаріями, що існуюча форс-мажорна ситуація змушує діяти з випередженням розвитку міжнародних правових норм. Однак, за його словами, ці норми будуть у самий найближчий час приведені в належну відповідність із принципами міжнародного демократичного співтовариства.
У той же час питання про бойову участь Бундесверу в складі антитерористичної коаліції поки що залишається відкритим. За заявою Берліна, Німеччина зробить, у разі потреби, Сполученим Штатам повну підтримку, причому оперативно і без зайвих бюрократичних перешкод. Одним з елементів такої підтримки можна вважати участь німецьких екіпажів у пілотуванні натовських розвідувальних літаків системи AWACS, що, починаючи з 12 жовтня, заступають на чергування в повітряному просторі США.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com