Великий скандал у маленькій школі!

За два місяці до початку навчального року дев’ятикласникам одного з закладів на околиці Дніпра наказали забрати свої документи. Мовляв, цьогоріч десятого класу не буде, адже бажаючих продовжити навчання замало — лише п’ятнадцятеро. І це попри те, що взимку учнів запевнили: вони зможуть навчатися далі. Батьки школярів у розпачі: до найближчої школи тридцять хвилин пішки через балку. А до вступу в ліцей чи технікум ніхто не готувався. Тему продовжить наша Валерія Бовша.

Під будівлею тридцятої школи — мами трьох учениць 9 класу. Жінки вже кілька тижнів намагаються розібратися — чому школа відмовляється навчати їхніх дітей!

Тридцята школа розташована у приватному секторі за Південмашем. Тут навчаються трохи більш як дві сотні учнів. Відтак — класи маленькі. В дев’ятому було лише п’ятнадцятеро дітей. За словами батьків, взимку керівники закладу їх запевнили: школярі перейдуть до 10 класу! Усі без виключень учні навіть заповнили відповідні заяви.

Батьки учнів тридцятої школи у розпачі: якби могли уявити таку розв’язку, хоча б підготували дітей до вступу в гімназію чи ліцей.

Щоб з’ясувати, чому раптово керівництво закладу змінило плани. рушаємо в школу. Директорки на місці немає, її обов’язки тимчасово виконує вчителька інформатики. З нею і розмовляємо.

Жінка переконує: взимку дійсно бажаючих продовжувати навчання було п’ятнадцять, та останніми днями батьки восьми дітей з невідомих, практично загадкових причин, забрали заяви. Та й взагалі, каже, навіть п’ятнадцятеро — то замало. Клас могли б відкрити тільки при наявності аж двадцяти семи учнів!

“Чому взимку пропонували писати заяви до 10 класу, коли їх було 15?
Так, ми планували відкрити клас. Якщо залишиться 15 цих учнів і шляхом добору учнів з інших шкіл- ми б змогли відкрити.”

Практично на всі уточнюючі питання виконуюча обов’язки керівника школи відповідає так:

“Не володію такою інформацією…”

Тож звертаємось до тих, хто інформацією володіє — в управління освіти Дніпра. Там лише розводять руками, мовляв, школи автономні й рішення щодо формування класів приймають директори закладів. Та додають: у цьому випадку позицію керівництва школи повністю підтримують. Адже, кажуть, є перелік документів, які регламентують формування класів, у тому числі бюджетний кодекс.

“За постановою про розподіл освітньої субвенції, в закладах освіти нашого міста Дніпра, наповнюваність класів має бути не менша 27 осіб. Від 27 осіб  тоді на заклад йде освітня субвенція.”

Правозахисники ж твердять: освітяни Дніпра чомусь керуються застарілими нормами закону. Адже за постановою Кабміну, всі бажаючі отримують право перейти в 10 клас. А кількість учнів в класі регламентує новий, прийнятий у березні цього року “Закон про загальну середню освіту”.

Адвокат додає: те, що зараз відбувається — ніщо інше, як порушення прав дітей на здобуття освіти!

Слова юриста нам підтвердили й в Міносвіти та науки — ми звернулися з інформаційним запитом до профільного міністерства, аби остаточно розставити всі крапки над і.

“Абсолютно некоректна позиція. Немає норм законодавства, які б встановлювали ту цифру, мінімальної наповнюваності, яку ви назвали. Мінімальна кількість згідно з законом – 5, максимальна – 30. І ці норми є чинними.”

Ми запропонували управлінню освіти Дніпра ознайомитися з відповіддю профільного міністерства і ще раз прокоментували ситуацію. Там погодилися, але принципово нового не сказали. Мовляв, мінімальна кількість, про яку говорить міністерство — це для сільської місцевості. Для обласного центру ж цей показник набагато вищий.

Тож в управлінні освіти батькам радять ще зачекати.

Водночас, як правозахисники, так і спеціалісти МОН радять батькам нічого не чекати та захищати права їхніх дітей вже там.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com